European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/20

Brussel, 9 maart 2007

7165/07 (Presse 49)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de ondertekening van het politiek akkoord in Ivoorkust

De Europese Unie verwelkomt de ondertekening van het politiek akkoord op 4 maart 2007 te Ouagadougou tussen de president van de Republiek Ivoorkust en de secretaris-generaal van de "Forces Nouvelles". Zij is ingenomen met de bemiddeling van president Blaise Compaoré, fungerend voorzitter van de ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten).

De Europese Unie verzoekt de partijen die dit akkoord hebben ondertekend en alle andere actoren in de Ivoriaanse crisis zich vastberaden in te zetten voor de uitvoering van de bepleite maatregelen teneinde het in resolutie 1721 van de VN-Veiligheidsraad gedefinieerde vredesproces nieuw leven in te blazen.

Om snel een eind te maken aan de crisis die het land doormaakt, roept de Europese Unie de partijen op vooruitgang te boeken op de cruciale punten, te weten: identificatie van de bevolking, DDR (demobilisatie, ontwapening en reïntegratie) en het op zo kort mogelijke termijn houden van vrije, democratische en transparante verkiezingen.

De Europese Unie zal Ivoorkust op de weg van consolidatie van de vrede en hereniging blijven begeleiden.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.