Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 9 maart 2007

Fryslân, 09-03-2007 o Politieberichten van donderdag 8 maart 07.00 uur t/m vrijdag 9 maart 07.00 uur

Sneek: politie houdt man aan na achtervolging op het water De politie heeft woensdagavond na een achtervolging op het water en land een 37-jarige man uit Sneek aangehouden. De man moest nog een straf uitzetten en was bij een eerdere poging van de politie om hem aan te houden er vandoor gegaan. Op het moment dat de politie bij zijn woning aan de Selfhelpweg kwam, voer hij net weg met een snel motorbootje. Met een politieboot werd de achtervolging ingezet. Op de Woudvaart werd de verdachte achterhaald. Hij voer naar het Rasterhofpark, meerde af en klom de wal op. Een politiehond met zijn geleider was meegevaren met de politieboot. De hond ging ook de wal op en zette de achtervolging op de Sneker in. Hij werd achterhaald en aangehouden in een tuin van een woning aan het Penningkruid. Hij is overgedragen aan de parketpolitie voor het uitzitten van zijn straf.

Wommels: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft donderdagochtend hulp verleend bij een aanrijding tussen twee personenautos op de Westergoawei. Een 41-jarige vrouw uit Easterein wilde vanaf de Berkwerdterleane de Westergoawei oversteken. Ze verleende daarbij geen voorrang aan een 42-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde, die over de Westergoawei richting Leeuwarden reed. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw uit Easterein en haar 11-jarige zoon, die bij haar in de auto zat, raakten gewond. De moeder werd met nekletsel en haar zoontje met pijnklachten aan hoofd en arm overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurster uit Zwaagwesteinde raakte ook gewond; zij werd met letsel aan nek en bovenlichaam overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Makkum: inbraak in horecapand
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het vernielen van een ruit. Het pand werd doorzocht. Rookartikelen en een geldbedrag werden ontvreemd. Namens het bedrijf deed een 42-jarige man uit Makkum aangifte.

Leeuwarden: politie controleert gordels nabij scholen
De politie heeft donderdagochtend een controle gehouden op het dragen van gordels en beveiligingsmiddelen nabij scholen op het Raaigras. Veertig voertuigen werden gecontroleerd. Zeven keer werd er bekeurd, drie keer voor volwassenen, vier keer voor kinderen. De kinderen die in de gordel zaten kregen allemaal de bekende Goochem, het gordeldier.

Goutum: man gewond na val
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een bedrijfsongeval, waarbij een 60-jarige man uit Balk gewond is geraakt. De man was aan het werk in een woning in aanbouw op de Leste Eker. De man kwam op de vloer van de tweede etage ten val door een losliggend voorwerp en viel daarna circa 2,5 meter naar beneden. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak in woonboot
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woonboot aan de Oosterkade. Tussen zaterdagmiddag en donderdagochtend werd ingebroken nadat het slot van een koekoek werd geforceerd. Wat precies weg is, is nog niet bekend. In ieder geval zijn een onbekend aantal cds, een DVD-speler, een marifoon en een fotocamera gestolen. Een 31-jarige man uit Irnsum deed aangifte.

Heerenveen: verdachten mishandeling Gashoudersplein achterhaald De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van 13 en 16 jaar uit Heerenveen de mishandeling van een 14-jarige Feanster opgelost. Het slachtoffer werd dinsdagmiddag in het parkje van het
Gashoudersplein mishandeld. Daarbij waren met een gsm opnames gemaakt (zie ook de politieberichten van dinsdag). Er zijn twee verdachten gehoord. Een 13-jarige jongeman meldde zich vrijwillig aan het bureau. Hij bekende de mishandeling. Het slachtoffer zou hem uitdagend aangekeken hebben. De andere verdachte, een 16-jarige knaap werd later aangehouden. Ook hij bekende zijn deelname aan het feit. Er is in dit geval niet gebleken dat met de gsm opnames zijn gemaakt bestemd voor internet.
Drachten: fietster gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding, waarbij een 37-jarige fietster uit Drachten gewond is geraakt. De vrouw reed over het fietspad van de Noordkade. Langs het fietspad stond een auto stil. Juist op het moment dat ze passeerde, deed een passagier, een 21-jarige man uit Burgum, de deur open. De fietster is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: brand door vergeten vetpan
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een brand in een woning aan de Romkeslaan. De 85-jarige bewoonster was een pan met vet op het fornuis vergeten. Door oververhitting ontstond brand. De brandweer had het vuur snel onder controle. De omwonenden hadden in verband met de rookontwikkeling hun woning verlaten. Na een uurtje konden ze weer naar binnen. De schade bleef beperkt tot flinke rookschade in de woning en de belendende percelen.

Hommerts: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
De politie heeft donderdagochtend tussen 07.00 en 12.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Jeltewei ter van het in aanbouw zijnde aquaduct. In verband met de werkzaamheden geldt momenteel een snelheidsbeperking van 30 km/u en een inhaalverbod. Tijdens de controle waren werknemers bezig met het plaatsen van betonplaten en moesten daarvoor regelmatig de weg oversteken. Achttien bestuurders zijn bekeurd omdat ze te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 77 km/u. Daarnaast werden nog enkele bestuurders bekeurd voor het inhaalverbod en het rijden met een bromfiets op de rijbaan.

Drachten: woninginbraak
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan de Slingeweg. Men kwam binnen na het forceren van een raam aan de achterzijde. Uit de woning werd een LCD-tv gestolen. De 77-jarige bewoner deed aangifte.

Burgum: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft donderdagochtend een 29-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een boerderij aan de Burgumerdaam. Omstreeks 06.15 uur hoorde een passerende politieman een vreemd geluid en zag iets bewegen bij de boerderij. Vlakbij het pand vonden collegas een voertuig op naam van de verdachte. Met behulp van een politiehond werd het pand doorzocht. De verdachte werd op aanwijzing van de hond achter een luikje op een dubbele zolder aangetroffen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie ontmantelt weedkoekbakkerij
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Zuiderstraat twee mannen van 36 en 39 jaar en een vrouw van 45 jaar, allen uit Harlingen, aangehouden op verdenking van het bezit en/of vervaardigen van verdovende middelen. Naar aanleiding van klachten over stankoverlast stelde de politie een onderzoek in de woning in. In de bijkeuken trof de politie een bakkerij ingericht voor het bakken van koekjes waarin weed was verwerkt. Gezien de verpakking waren de koekjes bestemd voor coffeeshops. In de woning werden onder andere enkele dozen weedkoekjes, hasjboter, 60 gram hasj, een zakje weed, 50 gram speed en weegapparatuur aangetroffen. Deze goederen zijn vernietigd. Ook werd een handvuurwapen, een pistool, aangetroffen. Die werd in beslag genomen.
Tijdens de actie trof de politie de drie verdachten in de woning aan. Zij waren allen actief bezig met het bakken of verpakken van de koekjes. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning in de Prins Bernhardstraat op donderdagochtend. Men kwam binnen via een uitzetraam aan de achterzijde. Uit de woning zijn een computer, een radio/cd-speler, scanner en diverse dvds gestolen. De 24-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen: woninginbreker overlopen
De politie is op zoek naar een inbreker, die donderdagochtend inbrak in een woning aan de Hendstehof. Rond 11.30 uur kwam een getuige bij de woning. Die zag dat de deur was opengebroken en liep de keuken van de woning in. Daar verscheen plotseling een onbekende man voor haar. De inbreker gebood haar te gaan liggen, waarop hij met een blauwe canvas tas op een fiets vertrok. Het betreft een vrije kleine man met een lichte huidskleur, ongeveer 20 a 30 jaar en een corpulent postuur. Mogelijk is er niets weggekomen. In de woning stonden een aantal goederen klaar om meegenomen te worden. Door de politie werd een onderzoek in de omgeving ingesteld. De technische recherche voerde een sporenonderzoek uit.

Blije: twee gewonden bij aanrijding
Donderdagavond zijn twee bestuurders van personenautos gewond geraakt bij een aanrijding op de Ljouwerterdyk. Een man uit Blije (leeftijd onbekend) reed over de Aebingaloane en wilde bij de kruising met de N357 rechtdoor richting Witteweg. Over de N357 in de richting Holwerd reed een 52-jarige vrouw uit Ferwert. Op de kruising kwamen beide voertuigen met elkaar in botsing. De auto van de man belandde naast de weg in het weiland. De auto van de vrouw maakte een halve slag en bleef in de berm steken. Beide bestuurders raakten gewond. De aard van de verwondingen was nog niet duidelijk. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Metslawier: drie gewonden na explosie en uitslaande brand in woning De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een brand in een appartementencomplex aan De Snikke. Kort na 23.00 uur werd een explosie in deze straat gemeld. Toen de politie ter plaatse kwam bleek een deel van de zijgevel van een woning te zijn weggeslagen door de ontploffing. Het betrof een bovenhoekwoning van een complex van ongeveer 14 appartementen, verdeeld over twee bouwlagen. Daarna was brand uitgebroken in de woning. De bewoner, een 50-jarige man, was daarbij gewond geraakt. Drie bewoners van belendende appartementen zijn direct na de ontploffing de bewuste woning binnen gegaan en hebben de bewoner uit het pand gered. Het slachtoffer is met brandwonden en ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Twee van de drie redders zijn met
ademhalingsmoeilijkheden, veroorzaakt door de rook van de brand, naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht. Zij konden later in de nacht weer naar huis.
Door de brandweer en de politie werden direct de overige appartementen ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen bejaardenhuis. Een deel van hen kon na enkele uren weer terug naar hun woning. Enkele anderen zijn door de gemeente Dongeradeel ondergebracht in een hotel in Dokkum. De boven- en onderwoning op de hoek van het complex zijn door de ontploffing geheel verwoest. Er is
instortingsgevaar. De zijgevel, dak en muren zijn ontzet. De bovenwoning brandde uit. De bouwkundige staat van de overige woningen zal morgen nader worden onderzocht.
De oorzaak van de ontploffing is niet bekend. Daar zal de komende dagen, indien de bouwkundige toestand dat toelaat, onderzoek naar worden gedaan.
De woordvoering en de persvoorlichting zal vanaf vrijdagochtend worden overgenomen door de gemeente Dongeradeel (Dokkum).

Drachten: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft donderdagnacht een 23-jarige man uit Sint Annaparochie op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een bedrijf aan De Bolder. Een voorbijganger zag omstreeks 05.20 uur dat een man probeerde in te breken en waarschuwde direct de politie via 1-1-2. De politie trof ter plaatse een kapotgeslagen ruit aan. De verdachte had zich daar kennelijk bij verwond. Hij werd onder het bloed bij de kapotte ruit aangetroffen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: politie houdt man met wapen aan
De politie heeft vrijdagochtend een 35-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Omstreeks 04.40 uur kreeg de politie een tip dat de verdachte een pistool bij zich in een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat zou bevinden. Daar trof de politie de man inderdaad aan. Hij droeg een pistool in een schouderholster. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het pistool werd in beslag genomen. Bij onderzoek aan het bureau bleek het om een pistool voor knalpatronen te gaan.