Persbijeenkomst Droomoord

28.02.2007 / 08:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stedelijk museum schiedam

Stedelijk museum schiedam

Persbijeenkomst

Op vrijdag 9 maart 2007 om 12.00 uur is in het Stedelijk Museum Schiedam de persbijeenkomst
van de tentoonstelling

'Droomoord'

De tentoonstelling stelt recente video-installaties en sculpturen tentoon van kunstenaars die bouwen aan een gedroomde samenleving. Zij veranderen het Stedelijk Museum Schiedam in een visionair domein. Het publiek belandt halverwege hallucinatie en realiteit, in een omgeving die het streven verbeeldt naar een mooiere wereld. Deelnemende kunstenaars zijn Pavel Bräila, Quirine Racké & Helena Muskens en Dré Wapenaar. De tentoonstelling is van 11 maart tot en met 1 juli 2007 in het museum te zien.

De deelnemende kunstenaars, Pavel Bräila, Quirine Racké & Helena Muskens en Dré Wapenaar,
zijn ook aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.

Programma
11.45 uur ontvangst pers in het Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam
12.00 uur welkomstwoord en toelichting door Wilma Sütö, conservator moderne en actuele kunst
12.15 uur bezichtiging tentoonstelling
13.15 uur lunch
14.00 uur einde persbijeenkomst

In verband met de voorbereidingen zouden we graag voor woensdag 7 maart 12.00 uur willen weten of wij op uw komst mogen rekenen.

Onderstaand formulier stuurt u naar:
Stedelijk Museum Schiedam
E-mail lobke.broos@stedelijkmuseumschiedam.nl
Postbus 208
Fax 010 246 36 64
3100 AE Schiedam

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Lobke Broos, marketing Tel. 0102463666 of 0610960243
E-mail lobke.broos@stedelijkmuseumschiedam.nl

'

Naam : ..........................................................

Krant/radio/tv : ..........................................................

Straat : ..........................................................

Postbus/postcode : ..........................................................

Telefoon : ..........................................................

E-mail : ..........................................................

Gaarne aankruisen wat van toepassing is:


- Ik kom naar de persbijeenkomst


- Ik ben aanwezig bij de lunch


- Ik kom niet, stuur mij een persmap

Kunt u aangeven of u met de volgende personen een interview wilt hebben?


- Wilma Sütö, conservator moderne en actuele kunst
- Pavel Bräila

- Quirine Racké & Helena Muskens

- Dré Wapenaar

Schiedam, 27 februari 2007

Droomoord

Pavel Bräila, Quirine Racké & Helena Muskens,
Dré Wapenaar

11 maart - 1 juli 2007

'Droomoord' stelt recente video-installaties en sculpturen tentoon van kunstenaars die bouwen aan een gedroomde samenleving. Zij veranderen het Stedelijk Museum Schiedam in een visionair domein. Het publiek belandt halverwege hallucinatie en realiteit, in een omgeving die het streven verbeeldt naar een mooiere wereld. Deelnemende kunstenaars zijn Pavel Bräila, Quirine Racké & Helena Muskens en Dré Wapenaar. De tentoonstelling is van 11 maart tot en met 1 juli 2007 in het museum te zien.

Pavel Bräila (1971, Chisinau, Moldavië)
Met de monumentale video-installatie Barons' Hill (2004-2006), nu voor het eerst in Nederland te zien, neemt Bräila zijn publiek mee naar het stadje Soroca, in Moldavië. Hier bouwt de zigeunergemeenschap aan een verzameling droompaleizen: rijk gedecoreerd, in een stijl die de barok overtreft. De vaak vervolgde Roma lijken hiermee ook hun eigen identiteit te willen grondvesten en sublimeren. De huizen zijn onbewoond; simpele hutten bieden er uitzicht op.
De paleizen vormen als het ware een tentoonstelling. Hun functie is representatief, deels verwant aan die van de kunst en het museum.
Barons'Hill bestaat uit twee delen. Een video-installatie met zes projecties ontsluit een wereld van decoratieve architectonische motieven. Terwijl deze caleidoscopische beelden de bezoeker meevoeren door de paleizen in Moldavië, betreedt hij verderop in het museum een kamer met een speciaal op maat gelegde vloer van klatergoud.

Quirine Racké (1965, Den Haag) & Helena Muskens (1963, Herwen en Aerdt) De videofilm Celebration (2005) van Quirine Racké en Helena Muskens gaat over de gelijknamige gemeenschap in Florida, bedacht en gebouwd door het in tekenfilms, feel-good movies en pretparken gespecialiseerde bedrijf van Walt Disney. Disney sloot zijn eigen tv-show steevast af met de woorden: ' Remember, dreams can come true.' De bewoners van Celebration willen die woorden in de praktijk brengen: de droom van het witte doek beleven in het echt.
Racké en Muskens mengen genres als documentaire, drama en reclame in een videovertelling over de opkomst en ondergang van Celebration (1994-2004). De bewoners vatten hun leven samen in nagespeelde verhalen, waarbij ze de kijker rechtstreeks adresseren, met een verwarrend samenvallen van reclame en realiteit. De beelden zijn stuk voor stuk picture perfect: ze staan borg voor een wereld te mooi om waar te zijn.

Dré Wapenaar (1961, Berkel en Rodenrijs)
Dré Wapenaar werkt op het kruispunt van architectuur, design en beeldende kunst. Hij bouwt tenten die fungeren als nestkast, boomhut of hangplek, terwijl het ook suggestieve sculpturen blijven, geheimzinnig als het licht dat door het kleurige tentdoek schemert. Soms hebben deze verplaatsbare bouwsels een openbare; soms een zeer private functie. Baartent en Dodenbivak bijvoorbeeld, zijn intieme omhullingen voor de rituelen van leven en dood.
Ook in zijn nieuwste werk reikt Wapenaar naar de kringloop van het bestaan, en zoekt hij een evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke. Zijn Paviljoen van de Leegte en Houthakkerspaviljoen zijn opslagplaatsen voor mentale versus fysieke energie. Het ene is gevuld met houtblokken en voorzien van een hak- en vuurplaats. Een bijl staat klaar voor de volgende slag. Het andere is een transparante tempelachtige constructie, waar frisse wind door blaast, een oord van bespiegelingen voor het publiek. Activiteitenprogramma
'Kunst op Vrijdag':in deze reeks bijzondere kennismakingen met de kunst, organiseert het Stedelijk Museum Schiedam op vrijdag 27 april van 11.00 tot 13.00 uur een ontmoeting met de kunstenaars Dré Wapenaar en het duo Quirine Racké en Helena Muskens. Zij geven een presentatie van hun werk, gevolgd door een rondleiding over de tentoonstelling 'Droomoord' door Wilma Sütö (conservator moderne en actuele kunst). Het Stedelijk Museum Schiedam brengt kinderen van 6 tot 14 jaar door de Inloopworkshops op de 1ste zondag van de maand van 13.00 - 14.30 uur op een speciale manier met kunst in aanraking.
Een museumdocent haalt de kinderen op bij de museumwinkel, samen bespreken ze een aantal kunstwerken op zaal en na genoeg inspiratie te hebben opgedaan, gaan de kinderen zelf aan de slag in 't Atelier. Bij de Inloopworkshops komt telkens een ander thema aan bod. De kosten zijn
7,50 Euro, inclusief entree.
U kunt zich voor de activiteiten opgeven bij Iris Vink (010) 246 36 52 of (010) 246 36 58 of facility@stedelijkmuseumschiedam.nl .