Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Symposium 'Atoms and Lasers in the Spotlight'

Nobelprijswinnaar Ted Hänsch te gast

Op vrijdag 9 maart organiseert de vakgroep Atoom, Molecuul en Laserfysika in samenwerking met het Lasercentrum VU het symposium 'Atoms and Lasers in the Spotlight'. Hoogleraar Ted Hänsch, Nobelprijswinnaar in de Natuurkunde in 2005, is een van de sprekers. Het symposium wordt gehouden ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de oprichter van het Lasercentrum VU, prof.dr. Wim Hogervorst.

Het symposium wordt geopend door de rector magnificus van de Vrije Universiteit, Lex Bouter. Daarna zorgen vijf vooraanstaande atoom- en laserfysici voor een speciaal programma. De eerste spreker is prof. Wolfgang Ertmer, die over kwantumfysica zal spreken. Vervolgens gaat prof. Sune Svanberg in op de toepassingen van laser spectroscopie. Prof. Wolfgang Sandner zal daarna ingaan op lasers in het Europa van de 21e eeuw. Prof. Inguscio sluit de ochtendsessie af met een lezing over 'Atomic Physics from precision spectroscopy to quantum degeneracy'.

In het middagprogramma houdt prof. Hänsch een lezing over 'A Passion for Precision'. Het Lasercentrum VU is zeer verheugd dat Nobelprijslaureaat Hänsch ook bij deze heuglijke gebeurtenis aanwezig kan zijn. Prof. Hänsch was eerder bij het oprichtingssymposium van het Lasercentrum aanwezig en bij het tienjarig bestaan.

De dag zal afgesloten worden met een rondleiding door het lab en aansluitend een receptie.