Bonnefanten Museum Maastricht

7 februari 2007

FROM VULCAN'S FORGE

Bronssculptuur uit het Rijksmuseum Amsterdam, 1450-1800

Vanaf 9 maart wordt in het Bonnefantenmuseum Maastricht het beste van drie eeuwen West-Europese bronssculptuur gepresenteerd. De 50 bronssculpturen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam zijn van Nederlandse, Italiaanse en Duitse kunstenaars zoals Verrocchio, Hendrick de Keyser, Giambologna en Adriaen de Vries. From Vulcan's Forge (Uit het vuur van Vulcanus) verwijst naar de Romeinse god Vulcanus, god van het vuur en smid van de goden, zonder wie deze bronzen beelden niet zouden bestaan. De tentoonstelling werd eerder getoond in Londen en Wenen.

Onder de topstukken van de tentoonstelling zijn een bronzen kandelaar gemaakt voor het Palazzo Vecchio in Florence, Bourgondische beelden van het praalgraf van Isabella van Bourbon, en vier bronzen waterspuwers in de vorm van griffioenen (mogelijk afkomstig uit een van de pauselijke tuinen). Voorts worden veel mythologische en heroïsche figuren getoond, maar ook decoratieve- en gebruiksvoorwerpen zoals een parfumbrander en een deurklopper. Entree en blikvanger van de tentoonstelling is de meer dan manshoge Mercurius en Psyche naar Adriaen de Vries.

Onderzoek

In 2005 werd in Zwitserland baanbrekend technisch onderzoek verricht: de zogenaamde neutronenradiografie en tomografie. Hierdoor werd het mogelijk om sculpturen door te lichten en als het ware in de ingewanden van het beeld te kijken. Dankzij deze techniek komt veel nieuwe informatie naar boven, bijvoorbeeld over de periode waarin het beeld gemaakt werd, het materiaalgebruik, de techniek en de veranderingen en toevoegingen die in de loop der eeuwen aan het beeld zijn gedaan. In een aparte ruimte naast de tentoonstelling zal op monitoren te zien zijn hoe deze onderzoeksmethoden voor bronssculptuur in de praktijk worden toegepast. Een digitale wandeling door het inwendige van de dertien bronzen beelden kan nu al worden gemaakt op www.rijksmuseum.nl/tentoonstellingen/werkplaats-van-vulcanus .

Catalogus

De tentoonstelling was eerder te zien in de prestigieuze kunsthandel Daniel Katz Ltd. (2005) in Londen en het Liechtenstein Museum in Wenen (2006). Voor die gelegenheid is een Engelstalige catalogus uitgegeven, ISBN 0-9545058-2-4, EUR 40,-. Er is een Nederlands- en Engelstalig tentoonstellingsboekje gemaakt bij de tentoonstelling in Maastricht.

Lezing

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling op 8 maart zal ook het boek Isabella's pleurants worden gepresenteerd. Deze nieuwe uitgave werd geschreven door d r. Frits T. Scholten, conservator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum Amsterdam. Scholten gaat in op een groep van tien middeleeuwse beeldjes van edelmannen en jonkvrouwen, die afkomstig zijn van het grafmonument van Isabella van Bourbon, dat in 1476 in Antwerpen werd opgericht. De fraai uitgedoste rouwfiguren behoren tot de beste overblijfselen van de rijke Bourgondische hofcultuur.

Op zondag 11 maart om 14.00 uur geeft Frits Scholten hierover een lezing in het auditorium van het Bonnefantenmuseum. De lezing is gratis, reserveren is niet nodig. Het boek Isabella's pleurants is zowel in het Rijksmuseum Amsterdam als in het Bonnefantenmuseum Maastricht te verkrijgen. ISBN 978 90 8689 005 7, 64 pagina's paperback met 70 full color afbeeldingen, EUR 14,95.

Rondleidingen

Op zondag 25 maart & zondag 22 april om 15.00 uur door Lars Hendrikman, conservator oude kunst van het Bonnefantenmuseum. Kosten EUR 2,50, i.v.m. beperkte capaciteit (20 deelnemers) graag vooraf aanmelden via 043 329 0111 (di t/m vrij) of
reservations@bonnefanten.nl

---

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, postbus 1735, 6201 BS Maastricht.
Tel. +31 43 329 01 10, fax 043 329 01 99 (di t/m vrij), pressoffice@bonnefanten.nl, www.bonnefanten.nl