Gemeente Haarlemmermeer


9 maart 2007

Veelbelovende inzendingen innovatiefonds Wmo

Boven verwachtingen. Zo typeert wethouder Tom Horn het aantal aanvragen dat is ingediend voor subsidie uit het Haarlemmermeerse innovatiefonds Wmo. Hij zegt dat hij positief is verrast' door de 28 inzendingen. ,,Dat zijn er meer dan gedacht. Een aantal inzendingen krijgt van hem het predicaat 'inspirerend en veelbelovend'.

Wat hem ook deugd doet, is 'de spreiding van de inzendingen'. ,,De reacties komen bij wijze van spreken uit alle hoeken en gaten. Niet alleen instellingen waarvan ik dat al vermoedde, hebben gereageerd maar ook particulieren met allerhande voorstellen.'' Volgens wethouder Tom Horn moeten de projectvoorstellen nog nader worden uitgewerkt. ,,Het zijn nog geen kant en klare plannen.''

De wethouder is voorzitter van een jury die inzendingen beoordeelt en die de winnaar aanwijst van de prijsvraag die aan het innovatiefonds Wmo is gekoppeld.

Haarlemmermeer beloont het 'briljante idee' voor maatschappelijke ondersteuning met 5.000 euro.

De gemeente Haarlemmermeer heeft 145.000 euro ter beschikking gesteld voor het innovatiefonds Wmo. Hieruit worden maximaal acht en minimaal vijf projecten gesubsidieerd. Een zogenaamde co-financiering is hierbij het uitgangspunt. Dat wil zeggen dat de gemeente 50 procent subsidieert en de andere helft voor eigen rekening is.

Op woensdag 28 maart maakt de jury tijdens een openbare bijeenkomst bekend welke subsidieaanvragen worden gehonoreerd en welke inzending in de prijzen is gevallen. De inschrijvingstermijn liep van 1 januari 2007 tot 1 maart 2007. Behalve wethouder Tom Horn zitten ook Floor Callandt en Jan Kerver in de jury. Beiden maken deel uit van de Haarlemmermeerse WMO-raad.

Ook Cees Broekhoven, een bekende Haarlemmermeerder en Statenlid, die zich in zijn werkzame leven als directeur van de Rabobank met innovatie heeft bezig gehouden is jurylid. Verder zitten secretaris Josephine van Rijn en Janneke Sinke, beleidsadviseur in de jury. De twee laatstgenoemde leden zijn medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer.

Met het innovatiefonds Wmo wil Haarlemmermeer vernieuwende arrangementen voor maatschappelijke ondersteuning stimuleren. Wethouder Tom Horn denkt de beoogde vernieuwing te kunnen verwezenlijken als de onderlinge samenwerking tussen aanbieders van zorg beter wordt. Ook moeten deze aanbieders en organisaties van vrijwilligers meer gezamenlijk optrekken en dient de hokjesgeest te worden verbannen, meent de wethouder.

Vernieuwing is ook van belang voor een accentverschuiving die hij nastreeft: van curatie naar preventie. Een doel dat kan worden bereikt door het zelforganiserend en het ondersteunend vermogen te vergroten. ,,Zodat Haarlemmermeerders, ongeacht hun leeftijd, hun fysieke of geestelijke gesteldheid mee kunnen blijven doen aan de maatschappij.''