Gemeente Breda

Extra voorlichting voor energiebesparing

Meekijken met 10 huishoudens die drastisch energie gaan besparen en een spreekuur duurzaam bouwen. Dat zijn de twee nieuwe projecten waarmee de Bredase Energieraad energiebesparing bij particulieren wil stimuleren.

De Energieraad, onder voorzitterschap van wethouder Wilbert Willems van Milieu, vraagt hiervoor bij het Rijk en de provincie Noord-Brabant subsidie aan.

Experiment

In het plan staat dat de Energieraad een experiment doet met 10 gezinnen in Breda. Zij worden een jaar lang gevolgd in hun energiegebruik met op afstand afleesbare energiemeters van Essent. Met speciale meet- en regelapparatuur worden verwarminginstallaties zuiniger ingesteld. Ook bekijkt de Energieraad sponsormogelijkheden om het gebruik van energiezuinige apparaten te stimuleren, zoals wasmachines en stereoapparatuur. De gezinnen worden door studenten van de AVANS Hogeschool begeleid bij het energie besparen en het aanpassen van hun woning. Willems: Met deze proef besparen we direct veel energie met maatregelen die anderen ook gemakkelijk kunnen toepassen. We laten zo zien dat energie besparen niet moeilijk is en dat het niet nodig is om comfort in te leveren.

Spreekuur

Met een specifiek spreekuur duurzaam bouwen wil de gemeente bewoners die hun woning gaan (ver)bouwen uitgebreider informeren over energiebesparende maatregelen. Het gaat hier om meer dan energiebesparing, namelijk ook over een gezond binnenklimaat en verantwoord materiaalgebruik. De Gemeente Breda werkt ondermeer samen met architecten, bouw- en installatiebedrijven en het Milieu en Afval Regio Breda (MARB). Dit spreekuur is een nieuw initiatief naast de al bestaande mogelijkheden om advies in te winnen per telefoon, e-mail en aan de balie. In de Bredase Energieraad realiseren bedrijven op de gebieden van wonen, bouwen, installatietechniek, energie en architecten samen met gemeente diverse projecten in Breda. Al deze projecten dragen bij aan een schoner klimaat. Deze twee projecten zijn onderdeel van het totale plan voor energiezuinig bouwen in Breda. De projecten gaan nog voor de zomer van start.

Breda, 9 maart 2007