Times New RomanPersbericht vrijdag 9
maart 2007

Onderzoek EénVandaag: frauduleuze becijfering en examinering in het Hbo-onderwijs.


Studenten aan Hbo-instellingen krijgen soms voldoendes en studiepunten voor vakken die zij niet gevolgd hebben of waarvoor zij nooit een examen of tentamen hebben afgelegd. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag. Studenten uit het hele land hebben met deze zogenaamde 'spookvakken' te maken.

Voldoendes halen voor een vak dat je nog nooit gevolgd hebt. Een her-tentamen dat exact 't zelfde is als het originele tentamen. Cijfers die zonder problemen met een punt verhoogd worden om een student te kunnen laten doorstromen. Een student aan de Hogeschool In Holland: "Ik heb een bepaalde lerares nog nooit gezien en toch een 8 bij haar gehaald". Forse beschuldigingen vanuit studenten van hogescholen uit het hele land. Jasper van Dijk, woordvoerder Onderwijs van de SP vindt dat er fraude gepleegd wordt door deze manier van becijfering en examinering. "Dit kan echt niet, ik zal minister van Onderwijs Plasterk aanstaande dinsdag ter verantwoording naar de kamer roepen", aldus de verontruste parlementariër.

Onacceptabel

Studenten van onder andere de Hogeschool van Amsterdam reageerden op een oproep van EénVandaag dat zij te maken hebben met spookvakken en spookcijfers. Ineke van der Linden, directeur van de HES/HvA, reageert geschokt in EénVandaag: "Dat vind ik zeer verbazingwekkend om te horen. (...) Als dat waar is, dan vind ik het onacceptabel en gaan we er onmiddellijk iets aan doen."

Extreem

Wouter Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Examens, vindt deze situatie zeer zorgelijk: "De student wil afstuderen, de docent wil studenten afleveren en de directie wil een winkeltje draaiende houden. Dit is extreem. (...) Dat je een cijfer krijgt voor iets wat je niet gedaan hebt, dat is natuurlijk raar. Ik maak me daar ernstig zorgen over." Schoonman wijdt dit soort praktijken aan de enorme schaalvergroting in het Hoger Onderwijs en de wijze van financieren. "De kwaliteit van het hele Hoger Onderwijs is aantoonbaar gedaald. De onderwijsinstelling krijgt betaald per afgeleverde student en heeft dus belang bij het 'produceren' van zoveel mogelijk studenten."

Uitzending EénVandaag vrijdag 9 maart 2007, 18.20 uur op Nederland 1

Voor meer info: (