Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 9 maart 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In het raam van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de regeling van de vergoedingen van de bestuurders van de publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen (EVA's) van de Vlaamse overheid en van de regeringsafgevaardigden die toezicht uitoefenen op deze agentschappen. Ze keurt ook defintief het besluit goed met de regeling van de presentiegelden en vergoedingen van strategische adviesraden en van raadgevende comités bij intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's).

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het afsluiten van een bijakte aan het lopende contract met de huidige dienstverlener voor de exploitatie van het frontoffice van het Contactpunt Vlaamse Infolijn (1700).

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Vroeger kregen zowel de landbouwer als de verwerker van te drogen voedergewassen een steunbedrag van de Europese Unie. Bij de instelling van het nieuwe systeem van de bedrijfstoeslagregeling werd het steunbedrag voor de landbouwers opgenomen in de berekening van hun jaarlijkse toeslagrechten. Dit maakt dat er voor de eerste verwerkers ook een nieuwe regeling moet komen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de taken bepaalt van de bevoegde instantie voor het uitbetalen van een steunbedrag aan de erkende eerste verwerkers in de sector van de gedroogde voedergewassen.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, vice-minister-president Fientje Moerman, minister Geert Bourgeois en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Internationaal Verdrag over Plantgenetische Hulpbronnen voor Voeding en Landbouw, ondertekend in Rome op 6 juni 2002. Het Verdrag beoogt de meest belangrijke voedings- en voedergewassen en de hiermee verbonden globale voedselzekerheid, te beschermen. Daarnaast poogt het het behoud en het duurzaam gebruik van genetische bronnen voor de voeding en de landbouw te vrijwaren en de billijke verdeling van de winsten die uit hun gebruik voortvloeien, te waarborgen. Tot slot voorziet het in de uitwerking van een globaal, multilateraal systeem voor de uitwisseling van informatie en technologie, in het bijzonder met landen in een overgangs- of ontwikkelingsfase. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering ondertekent het addendum 5 bij de beheersovereenkomst 2002-2007 tussen het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap, voor zover er geen wijzigingen aan de ontwerpen worden aangebracht na eventuele onderhandelingsgesprekken met het FWO. Het addendum betreft de datum voor het indienen van het ontwerpbeleidsplan 2008-2012 bij de bevoegde minister.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat steun toekent voor projecten ter stimulering van het ondernemerschap. In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid voorziet het Agentschap Economie in de beleidsuitvoering van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie. De bevoegdheid voor projecten ter stimulering van het ondernemerschap wordt dan ook van de vroegere administratie Economie overgeheveld naar het agentschap.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering eind janauri definitief het besluit goed over de erkenning en de subsidiëring van (de inrichters van) VLAO-aanspreekpunten. Dit besluit dient als basis voor de selectie van de partijen die als partner zullen optreden in het ter beschikking stellen van lokale aanspreekpunten voor het VLAO (Vlaams Agentschap Ondernemen ). In dit kader beslist de Vlaamse Regering nu tot de gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de regionalisering van de bevoegdheden voor invoer, uitvoer en doorvoer van wapens en munitie was het nodig enkele technische en operationele afspraken met de FOD Buitenlandse Zaken uit te werken. Dit is gebeurd in de vorm van een samenwerkingsakkoord tussen de FOD Buitenlandse Zaken en de gewesten dat nu door de Vlaamse Regering wordt ondertekend.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Naar aanleiding van een beslissing op het Overlegcomité in verband met de evolutie van de Belgische Onderzoek & Ontwikkeling (O&O)- uitgaven bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met dringende bepalingen voor het onderwijs. Het bevat een aantal punten die onmiddellijk moeten worden geregeld in het belang van een goede organisatie van het onderwijs: de programmatie van structuuronderdelen in het secundair onderwijs, een programmatiestop in het volwassenenonderwijs, het stopzetten van de ICT-subsidiëring voor het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Basiseducatie, de wijziging van de ingangsdatum van de evaluaties van het onderwijspersoneel en de oprichting van vzw Epos in het kader van het Europees Programma 'Een Leven Lang Leren'. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Kwaliteitsbewaking in het onderwijs impliceert dat de overheid op landelijk niveau moet nagaan in welke mate de eindtermen en ontwikkelingsdoelen daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Hiervoor moet de overheid beschikken over een betrouwbaar systeem van periodieke peilingen van de mate waarin leerlingen de Vlaamse eindtermen en ontwikkelingsdoelen hebben bereikt. In dit kader ondertekende de Vlaamse Regering begin oktober 2006 met de KUL een kaderovereenkomst 'periodieke peiling van de leerlingenprestaties in het leerplichtonderwijs 2006-2011' . Nu beslist ze tot ondertekening van de overeenkomst 'Werkingsjaar 2007 in uitvoering van de kaderovereenkomst periodieke peiling van de leerlingenprestaties in het leerplichtonderwijs 2006-2011'.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering stelt het totale aantal subsidiabele uren voor de diensten voor gezinszorg voor het jaar 2007 vast op 15.160.987 uren, wat een uitbreiding betekent van 2,5% ten opzichte van vorig jaar.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Televisie- en radiozendmast in Sint Pieters Leeuw'. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Overeenkomstig artikel 14 van het kaderdecreet Strategische Adviesraden (SARs) stelt elke SAR jaarlijks een begroting en een rekening op en voert ze een boekhouding zoals door de Vlaamse Regering bepaald. In uitvoering van dit artikel keurt de Vlaamse Regering nu principieel een besluit over de begroting en de boekhouding van SARs goed. Over dit uitvoeringsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Eind december vorig jaar keurde de Vlaamse Regering een nieuwe principeregeling goed voor de aanrekening van lasten uit het verleden op het Vlaams Fonds voor de Lastendelging (VFLD). Nu keurt ze principieel een besluit goed dat het besluit over het beheer en de werking van het VFLD in die zin aanpast. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Bietenveld.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat instemt met het UNESCO-Verdrag over de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen, opgemaakt in Parijs op 20 oktober 2005. Het Verdrag moet een rechtsvacuüm op internationaal niveau opvullen door zowel nationaal als internationaal een aantal rechten en plichten vast te leggen ter bescherming en bevordering van de culturele diversiteit. Het belangrijkste principe is het recht van lidstaten om een eigen cultuurbeleid te kunnen voeren. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt het addendum goed over het openbare omroepdomein cultuur bij de beheersovereenkomst 2007-2011 tussen de VRT en de Vlaamse Gemeenschap. In dit addendum wordt invulling gegeven aan de digitale uitbouw van het culturele aanbod van de VRT. Dit zal de vom aannemen van een multimediaal en participatief webplatform, VIA-diensten op radio en tv. (VIA staat voor: verrijking, interactiviteit en aanbod-op-aanvraag.) De Vlaamse Regering keurt tevens principieel het voorontwerp van decreet goed dat culturele verenigingen - door boodschappen van algemeen nut - betere toegang moet geven tot de promotionele kanalen op radio en tv. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de Vlaamse Mediaraad, de SERV en ten slotte bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Particuliere landelijke radio-omroepen betalen een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van frequenties. Radio's die veel luisteraars (en daarmee ook veel inkomsten) hebben, betalen meer dan radio's die nog moeten groeien. Het probleem van de bestaande berekeningswijze van de vergoeding is dat de te betalen vergoeding meer dan proportioneel stijgt met de verhoging van de omzet van de particuliere radio-omroepen. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het besluit over de procedure voor de Vlaamse Regulator voor de Media zodat de hoogte van de vergoeding proportioneel wordt aangepast aan de stijging van de bruto-inkomsten. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Vlaamse Mediaraad. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Stefaan Gheysen vervangt Paul Boerjan als lid van het Raadgevend Comité van het IVA Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Als antwoord op een schorsingsarrest van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, het frequentiebesluit van 18 juli 2003, waarbij de nodige frequenties voor analoge radio ter beschikking worden gesteld van de VRT, definitief in te trekken en te vervangen door een equivalent besluit. De coördinatieverplichting waarvan sprake in het schorsingsarrest heeft ondertussen geen rechtsgrond meer, waardoor ze dus niet meer verplicht is.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Handelaars en ambachtslieden kunnen een afwijking krijgen op de verplichte wekelijkse rustdag, de verplichte avondsluiting en het verbod om op zondag werknemers te werk te stellen indien de betrokken gemeente is erkend als toeristisch centrum. Het gemeentebestuur moet telkens een aparte erkenning aanvragen. De Vlaamse Regering geeft nu haar advies in verband met een voorontwerp van koninklijk besluit dat onder meer de erkenningscriteria en -procedure vastlegt.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering gaat akkoord met het voorstel dat aan het Overlegcomité op 7 maart 2007 is voorgelegd met betrekking tot de administratieve vereenvoudiging voor overheidsopdrachten.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In Artikel 6 van Richtlijn 2001/81/EG over nationale emissieplafonds voor SO2, NOx, VOS en NH3 wordt aan de lidstaten opgedragen een programma op te stellen voor een geleidelijke reductie van de nationale emissies van deze verontreinigende stoffen. Nu keurt de Vlaamse Regering het Vlaamse reductieprogramma goed. Ze machtigt de bevoegde minister het Vlaamse programma te compileren met de programma's van de andere gewesten en de federale overheid, het gecompileerde programma goed te keuren en te bezorgen aan de Europese Commissie. Ze vraagt de bevoegde minister ook om op korte termijn overleg te plegen met de doelgroepen om uitsluitsel te krijgen over het instrument dat zal worden gehanteerd om het emissieplafond voor NOx te bereiken en over het resultaat van dit overleg te rapporteren. Op basis van dit overleg zal een addendum bij het NEC-programma worden voorgelegd. De Vlaamse Regering beslist evenwel om tegen 2008 of 2009 een tijdelijke regulerende NOx-heffing voor stationaire bronnen in te voeren met een maximale terugsluizing van de inkomsten naar kostenefficiënte reductieprojecten voor stationaire bronnen tenzij op basis van het voornoemde overleg met de doelgroepen consensus wordt bereikt over alternatieve additionele instrumenten en/of maatregelen met hetzelfde reductiepotentieel.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Paul Van Snick wordt aangesteld als algemeen directeur bij het departement Leefmilieu, Natuur en Energie.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV en de MiNa-raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 dat de algemene bepalingen vastlegt over milieubeleid met een titel XV 'Milieuschade'. Met het voorontwerp van decreet wordt de Europese richtlijn 2004/35/EG van 21 april 2004 over milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade omgezet naar Vlaamse wetgeving. Op die manier wordt er een kader vastgesteld voor het voorkomen en herstellen van milieuschade vertrekkend vanuit het beginsel dat de vervuiler betaalt. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit bij het nieuwe Mestdecreet goed. De meeste bepalingen betreffen de invulling van een aantal technische normen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast hernemen een aantal artikelen de verplichtingen die reeds bestonden in het oude Mestdecreet. Tevens wordt er ook bepaald wat onder 'opeenvolgingen van tuinbouwteelten' moet worden verstaan en in welke mate men de maximale hoeveelheid stikstof mag verhogen voor dergelijke opeenvolgingen van tuinbouwteelten. Tot slot zijn er artikelen die bepalen wanneer melkkoeien voldoende maïs of perspulp in hun voerderrantsoen hebben, waardoor al dan niet de forfaitaire uitscheidingscijfers mogen worden gebruikt.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdeling van de middelen van het Stedenfonds over de betrokken steden voor het jaar 2007.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het wetsontwerp over de minimumveiligheidseisen voor tunnels in het trans-Europese wegennet, onder voorbehoud dat de afgesproken wijzigingen aan het ontwerp van koninklijk besluit effectief zullen worden doorgevoerd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van een koninklijk besluit met de uitvoering van Europese Richtlijnen over de goedkeuring van twee- of driewielige motorvoertuigen. Er mag nu een bijkomende testprocedure gebruikt worden voor motorfietsen. De hiermee gerelateerde emissiewaarden worden gespecifieerd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van een koninklijk besluit met de uitvoering van Europese Richtlijnen over de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan, landbouw- of bostrekkers op wielen, hun bestanddelen en hun veiligheidsonderdelen. Het gaat om de omzetting van Europese richtlijnen over de emissies van klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en de voorschriften voor het emissiebeperkingscontrolesysteem voor gebruik in voertuigen en vrijstellingen voor gasmotoren. Er worden onder meer grenswaarden voor lekkage vastgelegd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt niet in met een wijziging van het koninklijk besluit over de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van sommige inbreuken over het vervoer op de weg. Het ontwerp-KB heeft tot doel de huidige lijst van te innen sommen te vervangen door een nieuwe lijst om het niveau van de boetes beter af te stemmen op de aard en de ernst van de inbreuk.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van sommige overtredingen bij het vervoer over de weg van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen. Het KB heeft een tweevoudig doel: het opstellen van een duidelijke lijst van overtredingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg en elke overtreding laten overeenstemmen met een boete die rekening houdt met het gevaarsniveau van de overtreding.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&cid=1173243610262&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek