Openbaar Ministerie

Flinke gevangenisstraf voor amokmakende passagier aan boord van vliegtuig

Haarlem, 1 maart 2007

Flinke gevangenisstraf voor amokmakende passagier

Op 1 maart 2007 heeft de meervoudige strafkamer van de rechtbank te Schiphol een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De man had tijdens een KLM vlucht van 9 op 10 november 2006 van Paramaribo naar Schiphol een aantal medepassagiers aangevallen en mishandeld. Daarnaast had hij diverse passagiers en bemanningsleden uitgescholden en beledigd.

De man was zo agressief dat hij op bevel van de gezagvoerder door de bemanning en met behulp van enkele passagiers aan handen en benen was geboeid en vervolgens op bevel van de gezagvoerder door een aanwezige arts was verdoofd.

Na aankomst op Schiphol is de man in verzekering gesteld en vervolgens voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit tot op de dag van vandaag nog steeds vast.

Door het tijdens de vlucht gepleegde geweld van de man zijn diverse bemanningsleden - waaronder de seniorpurser, een steward en de gezagvoerder - gedurende langere tijd niet in staat geweest om hun (veiligheids-)taken tijdens de vlucht en de landing naar behoren uit te voeren. Hierdoor is er gevaar voor de veiligheid van het luchtvaartuig te duchten geweest.

De officier van justitie had bij de behandeling van de zaak op 15 februari 2007 wegens overtreding van de artikelen 385b en 300 van het Wetboek van Strafrecht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden geëist.

Met de aanpak en vervolging van dit soort zaken willen de luchtvaartmaatschappijen, de KMar en het Openbaar Ministerie een duidelijk signaal afgeven dat agressief en gewelddadig gedrag van passagiers aan boord van vliegtuigen niet wordt getolereerd.

De persofficier van justitie,

Mr. M. van der Heijden