VVD


9-3-2007

Uitspraken Halsema over werkzaamheden Van Baalen onjuist

In het Kamerdebat over de rol van het PvdA Kamerlid Arib als adviseur van de koning van Marokko heeft de fractievoorzitter van Groenlinks, Femke Halsema, beweerd dat VVD Tweede Kamerlid Hans van Baalen betaald advieswerk zou doen voor de regering van Taiwan. Dit is pertinent onjuist.

Van Baalen is vice-voorzitter van de Liberale Internationale, de internationale federatie van liberale partijen. Daarvan is onder meer lid de Democratic Progressive Party (DPP), een regeringspartij uit Taiwan. Alleen in die verhouding bestaan er contacten tussen Van Baalen en de DPP. Deze altijd onbetaalde advisering van Van Baalen aan de president van Taiwan vindt enkel en alleen plaats in zijn hoedanigheid als vice-voorzitter van de Liberale Internationale.

Van Baalen heeft geen enkele officiële of inofficiële functie in een Taiwanees orgaan, en is ook geen lid van enige Taiwanese vereniging of organisatie. De Taiwanese onderscheiding die hij ontving kreeg hij voor zijn werk voor mensenrechten wereldwijd en in Taiwan in zijn hoedanigheid als vice-voorzitter van de Liberale Internationale.