FNV KIEM

FNV KIEM pleit voor een goede zwangerschapsregeling voor zelfstandigen Agnes Jongerius zal vandaag om 10.00 uur een petitie overhandigen aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee dringt FNV aan op een spoedige uitvoering van de motie Van Gent en Verburg (oktober 2006), waarin de regering wordt verzocht om een voorstel te doen voor een uitkering voor zwangerschapsverlof voor vrouwelijke zelfstandigen.

Meer dan 3000 vrouwelijke zelfstandigen zijn lid van FNV KIEM. Zij werken voornamelijk in de kunsten en audiovisuele sector, denk aan actrices, zangeressen, podiumtechnici en cameravrouwen. Voor deze vrouwen is een uitkeringsregeling om inkomensverlies op te vangen tijdens zwangerschapsverlof noodzakelijk. Een particuliere verzekering afsluiten is duur en bovendien stellen verzekeraars strenge voorwaarden, waardoor zij alsnog nog buiten de boot vallen.

Voor deze vrouwelijke zelfstandigen spelen extra factoren een rol. Voor cameravrouwen en technici wordt het dragen van de benodigde apparatuur al vroeg in de zwangerschap fysiek te zwaar. Een actrice die zwanger is, hoeft niet meer op een leuke rol te rekenen. Actrice Pauline Fokkelman, anderhalve maand geleden bevallen van een zoon, weet uit ervaring dat er nauwelijks rollen zijn weggelegd voor zwangere actrices: Als je al zwangere vrouwen in films en reclamespotjes ziet, dan hebben zij een dikke buik opgeplakt gekregen.


---