GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

9 maart 2007

« Gelukkige verjaardag meneer de minister! Maar vergeet het lijden van de biggen niet »

Pigs in Pain en GAIA in concert bij Waals minister van Landbouw Lutgen voor afschaffing varkenscastratie

Vandaag, een dag voor zijn verjaardag, wensten Pigs in Pain en GAIA minister van Landbouw Benoit Lutgen een gelukkige verjaardag met een live concert en een grote taart. Maar daar bleef het niet bij. Omdat muziek de zinnen verlicht, bracht Pigs in Pain in concert het nummer Why the Pain, waarmee GAIA de aandacht van de minister vestigde op het lijden van miljoenen onverdoofd gecastreerde biggen. In ons land castreren varkenshouders jaarlijks 5,6 miljoen biggen zonder enige vorm van verdoving. GAIA wil dat minister Lutgen eindelijk actie onderneemt om daar een eind aan te maken.

Pigs in Pain is de rockband die speciaal werd opgericht voor GAIA's campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen, gelanceerd in november vorig jaar. Met het lied Why the Pain vertolkt de band de stem van krijsende biggen. Eerder was de single te horen op de radio en drie weken lang stond het op nummer 1 op muziekzender Jim.

Met de campagne wil GAIA drie dingen bereiken: sensibilisering van de consumenten, de bevoegde ministers aanzetten tot actie zodat ze de gepaste maatregelen nemen, en het einde van de vreselijke marteling door de toepassing van goede alternatieven, zoals immunocastratie. Immunocastratie verhindert dat de teelballen zich ontwikkelen, waardoor er geen berengeur kan vrijkomen bij verhitting van het varkensvlees. Die onaangename berengeur is de reden waarom nu alle biggen onverdoofd gecastreerd worden.

GAIA startte de campagne omdat de varkenssector vier jaar nadat ze het zogenaamde varkensakkoord ondertekende, niets heeft gedaan om de arme dieren pijn te besparen. Volgens dat akkoord mocht vanaf 1 januari 2006 castratie enkel gebeuren mét verdoving en is vanaf 2009 chirurgische castratie verboden.

Benoit Lutgen en zijn Vlaamse collega Yves Leterme hebben zich uitgesproken over de problematiek. Eind december verkondigde minister Lutgen nog dat hij snel een oplossing wilde voor het probleem. Hij pleitte in een persbericht voor verdoving in afwachting van een alternatief voor chirurgische castratie. Minister Leterme organiseerde een rondetafelconferentie begin januari. Sindsdien is echter alles bij het oude gebleven. Biggen blijven de vreselijke marteling ondergaan.

Met de actie van vandaag hoopt GAIA dat het gekrijs van de mishandelde varkens niet in dovemansoren valt en dat de minister hun lijden eindelijk ernstig neemt.