Gemeente Geldermalsen

Financiële opsteker voor dorpshuis Albertine Rumpt

Het bestuur van het dorpshuis Albertine in Rumpt heeft deze week van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland een bedrag van 68.128,-- toegezegd gekregen als bijdrage in de verbouw van dit dorpshuis.

Niet praten maar doen, dat lijkt overduidelijk het motto van het bestuur van het dorpshuis Albertine in Rumpt. Op allerlei fronten, zowel lokaal, gemeentelijk als provinciaal wordt de laatste jaren steeds vaker gesproken over kansen en bedreigingen met betrekking tot de leefbaarheid van het platteland. Veelal blijft het nog bij dat praten en maar heel schoorvoetend komen er initiatieven van de grond die echt iets voor het behoud of bevordering van de leefbaarheid betekenen. Binnen de provincie Gelderland zijn hiervan inmiddels een aantal succesvolle voorbeelden bekend.

Het dorpshuis Albertine is al vanaf 1912 het centrum van activiteiten in het dorp Rumpt (1-1-2007: 890 inwoners). Het dorpshuis wordt op dit moment vooral gebruikt door de muziekvereniging, de toneelvereniging, de seniorensoos en een kaartclub en het biedt ruimte voor verschillende evenementen en feesten. Verder wordt het met regelmaat gebruikt als vergaderruimte. Gemiddeld komen er per week zon 140 bezoekers. Ieder gezin in Rumpt is donateur.

De bevolkingssamenstelling van Rumpt is de laatste decennia gewijzigd. De oorspronkelijke autochtone agrarische bevolking heeft steeds meer plaatsgemaakt voor mensen van buiten. Daarmee worden ook andere eisen gesteld aan de gemeenschapsvoorziening. Het dorpshuisbestuur heeft dat goed ingeschat en wil graag tegemoetkomen aan allerlei wensen die er al leven en inspelen op toekomstige behoeften. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe activiteiten van de Stichting Welzijn Ouderen (informatiepunt, huiskameropvang en een kookpunt voor ouderen), gebruik door een uitvaartondernemer en een linedancegroep, maar ook kookgroepen, workshops, trainingen en tentoonstellingen zouden in Albertine een plaats moeten kunnen krijgen. Het probleem is, dat de huidige accommodatie hiervoor niet geschikt is. Een eigentijds, toekomstgericht Albertine betekent verbouw van het huidige pand. Afgezien van allerlei praktische problemen ligt er met deze wens tegelijkertijd ook een financieel probleem op het bord van het dorpshuisbestuur. Het dorpshuisbestuur ziet dit zelf liever als een uitdaging.

In totaal worden de verbouwingskosten geraamd op circa 136.255,--. Het dorpshuisbestuur heeft contact opgenomen met provincie en gemeente voor het verlenen van ondersteuning bij een subsidieaanvraag richting de provincie Gelderland in het kader van de provinciale Subsidieregeling Vitaal Gelderland (SVG).
Ook het Centrum voor maatschappelijke ontwikkeling Spectrum werd bij de voorbereidingen voor de subsidieaanvraag betrokken. Uiteindelijk hebben alle inspanningen tezamen een positief resultaat opgeleverd. Deze week hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland een bedrag van 68.128,-- toegekend. Het dorpshuisbestuur is er inmiddels via actieve fondsenwerving in geslaagd om een groot deel van het nog resterende bedrag bij elkaar te krijgen. Plaatselijke activiteiten moeten voor de laatste aanvullingen gaan zorgen. De verbouw kan dus van start gaan.

Wat gaat er gebeuren:

- het opknappen van bestaande ruimtes;

- aanbrengen van geluidwerende voorzieningen;
- vergroting en vernieuwing van de keuken;

- het aanbrengen van een dansvloer;

- bouw van een invalidetoilet;

- vernieuwing van de entree;

- schilderwerk.

Het gemeentebestuur is onder de indruk van dit lokale initiatief. Het vitale platteland bestaat wel degelijk, wanneer mensen bereid zijn ook zelf initiatieven te nemen, dat is in Rumpt met dit voorbeeld zeker bewezen.
Trefwoorden Rumpt
Wijk/regio Rumpt