Provincie Noord-Holland

Datum

9-3-2007

Onderwerp

Provincie start studie naar verbindingsweg A8-A9

Katja Grevers

De provincie Noord-Holland start een studie naar een verbindingsweg tussen de A8 en A9. Aanleiding is dat er ter hoogte van Heemskerk/Uitgeest een verbindingsweg ontbreekt, waardoor de provinciale wegen N203 en N246 overbelast raken. Dit heeft ook nadelige gevolgen voor de omgeving (geluid, stank) en de verkeersveiligheid. Voor de kortere termijn neemt de provincie in de gemeente Zaanstad op de N203 en de N246 maatregelen die de doorstroming van het verkeer verbeteren. Deze zijn echter niet voldoende om de problemen op de langere termijn op te lossen.

Voor het verkeer vanaf de A9 in de richting van Zaanstad / Amsterdam en vice versa ontbreekt een stuk auto(snel)weg tussen de Nauernasche Vaart en de A9 ter hoogte van Heemskerk / Uitgeest. Het verkeer maakt daarom gebruik van de provinciale weg N203 en N246. De verkeersdruk op deze wegen is echter hoog. Er is bovendien sprake van milieuoverlast (geluid, stank, barrièrewerking) en ook onveiligheid op een aantal kruispunten vraagt om maatregelen.

Probleemverkenning
Al langer wordt gesproken over een structurele oplossing voor deze problemen. Daarom heeft de provincie Noord-Holland nu het initiatief genomen voor een probleemverkenning. Het doel van de verkenning:
* inventariseren wat de exacte problemen zijn door het ontbreken van het stuk auto(snel)weg,

* het bedenken van mogelijke oplossingen,
* en inzicht krijgen in de kosten van de mogelijke oplossingen en hoe deze gefinancierd kunnen worden.

De provincie werkt hierbij samen met de gemeenten Zaanstad, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest en de Stadsregio Amsterdam. Rijkswaterstaat Noord-Holland neemt als adviseur deel. De probleemverkenning moet uitwijzen of er voldoende reden is om een daadwerkelijke tracéstudie te starten. De verwachting is dat in juli de resultaten van de probleemverkenning bekend zijn.

Oplossingen op korte termijn
De komende periode voert de provincie Noord-Holland op en rondom de N203 en de N246 in de gemeente Zaanstad een aantal projecten uit die de doorstroming moeten verbeteren. Dit zijn zogenaamde dynamisch verkeersmanagement (DVM) maatregelen. Deze maatregelen moeten de doorstroming en verkeersveiligheid op korte termijn verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het slimmer afstellen van verkeerslichten, het aanpassen van kruispunten zodat afslaand verkeer meer ruimte heeft en het doorgaand verkeer beter kan doorstromen en het scheiden van verkeerssoorten. Hiermee wordt ook de verkeersveiligheid verbeterd.

Samen met de gemeente Zaanstad worden in de periode 2007 - 2009 de volgende projecten opgepakt:

* Koppelen van de verkeerslichten op de N203 en de verkeerslichten op de N246, waardoor de doorstroming verbetert.
* Verdubbelen van linksafstroken vanaf Ned. Benedictweg naar N246 in Wormerveer.

* Aanpassen kruispunt N246 met Communicatieweg-Oost in Assendelft.
* Aanleg van een fietstunnel Padlaan, Kerkstraat en N246.