Groen!

Brussel, 9 maart 2007

Groen! wil maximumfactuur voor huur

Regeringen laten mensen met een laag inkomen én mensen met een andere huidskleur in de kou staan

Wonen is een grondrecht dat steeds meer in het gedrang komt voor mensen met een laag inkomen. Wonen staat ingeschreven in de grondwet en in de Vlaamse Wooncode, maar de verschillende regeringen in ons land voeren vooral een beleid dat gericht is op het ondersteunen van eigendom, en heeft te weinig oog voor het betaalbaar maken van wonen voor de 18% huurders waartoe de laagste inkomensgroepen behoren, die geen eigen woning kunnen verwerven en door een tekort aan sociale woningen aangewezen zijn op de dure private huurmarkt. Groen! pleit voor een maximumfactuur voor huur om wonen ook voor hen betaalbaar te maken.

Daarom pleit Groen! voor een federale wet die de blokkering en regulering van huurprijzen mogelijk maakt. Alleen op die manier kunnen de woonkosten voor private huurders beperkt worden. Vervolgens kunnen de gewesten een systeem van richthuurprijzen en huursubsidies uitwerken. Groen! diende in het Vlaams parlement een decreetvoorstel in om richthuurprijzen in te stellen voor bescheiden woningen. Zo'n richthuurprijs wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit, comfort, geografische ligging van de woning. Het houdt dus rekening met bestaande marktverschillen en is dus een marktsturend instrument zegt Mieke Vogels. De minister van wonen, Marino Keulen, heeft veel geld veil voor een renovatiepremie, maar Groen! wil dat diezelfde minister ook met evenveel ijver huurders ondersteunt door eindelijk werk te maken van een systeem van huursubsidies. Door de koppeling van richthuurprijzen aan huursubsidies kunnen de gewesten zo een maximumfactuur voor huur realiseren en wonen betaalbaar maken.

Tegelijkertijd wil Groen! dat er een actief beleid komt om uitsluitingmechanismen op de huurmarkt aan te pakken. Groen! betreurt dat de paarse regering de praktijktesten voor het opsporen van discriminaties naar de prullenmand heeft verwezen. Dergelijke praktijktesten zijn ideaal om discriminaties op de huurmarkt op te sporen en aan te pakken. 27% van de verhuurders wil niet verhuren aan personen met een andere huidskleur. Dit is onaanvaardbaar in een samenleving die werk wil maken van gelijke kansen. Nog niet eens enkele maanden geleden struikelden politici over elkaar met ronkende politieke verklaringen om onverdraagzaamheid aan te pakken. Maar als woorden in daden moeten omgezet worden blijft het wachten op Godot aldus Tinne Van der Straeten Meer nog de antidiscriminatiewet wordt uitgehold door de praktijktesten, toch een vorm van gereglementeerd bewijs, naar de prullenmand te verwijzen. De regeringen van ons land laten mensen met een laag inkomen én mensen met een andere huidskleur in de kou staan! besluit Van der Straeten.

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Groen!