Groen!

Brussel, 8 maart 2007

Internationale Vrouwendag: Groen! wil goed werkend Alimentatiefonds met voldoende geld

Paarse regering ontzegt 120.000 Belgen waar ze recht op hebben

Groen! wil dat de federale regering eindelijk echt werk maakt van de strijd tegen de armoede in België. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag roept Tinne Van der Straeten (ondervoorzitter Groen!) de federale regering op om het Alimentatiefonds niet langer te boycotten. Vrouwen en kinderen die recht hebben op alimentatiegeld maar het niet krijgen, vervallen zo te vaak in de armoede. Vandaag leven maar liefst 8 op de 100 kinderen in België onder de armoedegrens.

Veel Belgen hebben het na een scheiding op financieel vlak vaak erg moeilijk. Vaak gaat het om vrouwen met kinderen die niet krijgen waar ze recht op hebben, namelijk alimentatie van de ex-partner voor de kinderen of henzelf, na uitspraak van een rechter. Scheiden vormt daardoor een serieus en reëel risico op armoede voor veel vrouwen. Ongeveer 600.000 volwassenen in ons land hebben een echtscheiding achter de rug. De helft van hen heeft recht op alimentatie voor zichzelf of voor de kinderen. 120.000 Belgen ontvangen hun onderhoudsgeld niet, of niet op tijd.

De paarsgroene regering heeft dan een Alimentatiefonds opgericht bij wet van 21/2/2003 om deze mensen te helpen. De "dienst onderhoudsgelden" van het departement Financiën zou de achterstallen vorderen bij de ex-partner en die doorstorten aan de rechthebbende. In elk geval zou de rechthebbende een voorschot krijgen op de alimentatie voor de kinderen.

Echter, deze wet werd eind 2003 door de paarse regering - omwille van budgettaire redenen - sterk afgezwakt. De voorschotten blijven gekoppeld aan een inkomensplafond. Hierdoor hebben in de praktijk enkel de vrouwen met een vervangingsinkomen recht op een voorschot. Vrijwel alle vrouwen die via werk een (laag) inkomen hebben, vallen uit de boot.

Op 1 juni 2004 ging de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) van start. DAVO vordert het geld bij de onderhoudsplichtigen en keert voorschotten uit aan de gedupeerden. Voorschotten innen moest DAVO al van bij de start doen, en pas vanaf 1 oktober 2005 (na een begrotingsconclaaf) kon DAVO starten met de uitbetaling van voorschotten aan alimentatiegerechtigden. Op Internationale Vrouwendag blijkt nu dat in 2006 slechts 25.000 mensen werden geholpen. DAVO slaagt er evenmin in om de voorschotten terug te vorderen.

De federale regering is volledig verantwoordelijk voor deze slechte werking. Groen! heeft stellig de indruk dat de paarse regering er alles aan doet om Davo slecht te doen werken. Het is onder meer Johan Vande Lanotte (sp.a) die toen hij nog minister was, DAVO lang heeft tegengehouden. En verantwoordelijk minister Reynders (MR) doet er blijkbaar alles aan om Davo niet te laten werken zoals het hoort.

Vanaf zijn start houdt de dienst zich ver van de publiciteit, omdat de federale regering vreesde te worden overspoeld met aanvragen. DAVO is dan ook nauwelijks bekend en bereikt dan ook helemaal de doelgroep van vooral gescheiden vrouwen met kinderen niet. Technische mankementen maken dat de ambtenaren het geld niet eens op een snelle wijze kunnen invorderen bij de onderhoudsplichtigen. De ambtenaren van de DAVO verliezen zoveel tijd met papierwerk dat het onmogelijk is om het onderhoudsgeld op te vragen bij de alimentatieplichtigen. Toegang tot de Kruispuntbank zou die invordering een stuk vlotter kunnen doen verlopen, maar die is er, drie jaar na de oprichting van de dienst, nog steeds niet. Ook het personeelsbeleid van de dienst faalt en DAVO kampt met een schrijnend personeelstekort.

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag en de strijd tegen de armoede vraagt Groen! dan ook:


- dat de wet van 21/2/2003 volledig wordt toegepast: dat wil zeggen de onmiddellijke uitbetaling van het volledige voorschot zonder dat er rekening wordt gehouden met het inkomensplafond, ook indien de alimentatieverschuldigde op een onbekend adres in het buitenland verblijft


- dat de overheid de betrokkenen informeert over hun rechten en de adressenlijst van DAVO diensten beter bekend maakt


- dat de overheid een grote sensibiliseringscampagne naar het brede publiek en naar alle betrokken actoren voert

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Groen!