Gemeente Heusden


Intentieovereenkomst Geerpark maart 2007
Gemeente Heusden en Stichting Sphinx sluiten prestatiecontract 2007 maart 2007
Intentieovereenkomst Geerpark

Woonveste en de gemeente Heusden gaan samen de nieuwe woonwijk Geerpark in Vlijmen ontwikkelen. Geerpark ligt ten noorden van de Wolput en ten westen van de Priemsteeg op de terreinen van de zaadhandel Mommersteeg en in de directe omgeving daarvan. De hallen van de Mommersteeg zullen worden gesloopt. Het oorspronkelijke hoofdgebouw zal als rijksmonument behouden blijven.

Op 6 maart 2007 hebben Woonveste en de gemeente een intentieovereenkomst getekend om dit voor elkaar te krijgen. Voor de zomer wordt bepaald wat de beste vorm van samenwerking is. Woonveste en de gemeente verwachten met deze samenwerking voordelen te behalen bij de ontwikkeling van de woonwijk.

In Geerpark zullen 600 á 850 woningen gebouwd, waarvan 250 huurwoningen. Dit betekent dat deze wijk zo'n 1½ tot 2 maal zo groot zal worden als Venne West III in Drunen. Woonveste en de Gemeente willen bij de ontwikkeling van de wijk veel aandacht schenken aan duurzaamheid. Zo worden woningen gebouwd met een laag energieverbruik. Geerpark moet ook een groene wijk worden die goed zal aansluiten bij de landelijke omgeving. De woonwijk zal worden gerealiseerd tussen 2010 en 2015.
Geplaatst op: 9 maart 2007
Gemeente Heusden en Stichting Sphinx sluiten prestatiecontract 2007

De gemeente Heusden en de stichting Sphinx hebben gezamenlijk een prestatiecontract voor 2007 opgesteld. Hierin staat beschreven welke producten en daarmee samenhangende prestaties Sphinx dit jaar levert voor de subsidie die de gemeente aan Sphinx verstrekt.

Dit prestatiecontract is opgesteld om zowel voor de gemeente Heusden als voor Sphinx helder vast te leggen welke prestaties in 2007 van Sphinx worden verwacht. Hierdoor kan aan het eind van dit jaar beter worden beoordeeld of de stichting aan de verwachtingen heeft voldaan, kan beter worden gestuurd op meetbare (maatschappelijke) resultaten en worden misverstanden voorkomen.

De afspraken hebben betrekking op producten en diensten op het gebied van jongerenwerk, opbouwwerk, vrijwilligersondersteuning en sociaal-cultureel werk voor senioren. Met betrekking tot het jongerenwerk heeft een verschuiving van de aandacht plaatsgevonden van jongeren onder de 12 jaar naar jongeren boven de 12 jaar. Daarnaast zal het jongerenwerk meer gericht zijn op het opzoeken van jongeren op plekken waar zij te vinden zijn (bijvoorbeeld op straat of in de omgeving van school). Dit in aanvulling op de activitieiten die in de buurthuizen voor jongeren worden georganiseerd. Voor wat betreft het opbouwwerk ligt de nadruk op het betrekken van bewoners van de wijken Vliedberg en Oudheusden bij ontwikkelingen in hun eigen woonomgeving. Vrijwilligersondersteuning heeft betrekking op bijvoorbeeld werving en selectie van vrijwilligers, informatieverstrekking en deskundigheidsbevordering. Het sociaal-cultureel werk voor senioren betreft diverse activiteiten voor senioren zoals bijvoorbeeld computercursussen, bewegingsactiviteiten en activiteiten gericht op het elkaar ontmoeten en recreatief bezig zijn. Voor deze deelgebieden zijn specifieke afspraken vastgelegd in het prestatiecontract. Zo staat er bijvoorbeeld in beschreven hoeveel activiteiten er op deze deelgebieden moet worden georganiseerd, met hoeveel procent de tevredenheid van deelnemers aan de activiteiten moet stijgen en hoeveel personen minimaal aan activiteiten moeten hebben deelgenomen aan het eind van dit jaar.

Het prestatiecontract past bij een zakelijke relatie waarbij subsidietoekenning niet langer vanzelfsprekend is, maar gebonden is aan afspraken over de te leveren prestaties. Het tot nu toe gehanteerde prestatiecontract bood te weinig mogelijkheden om te sturen op meetbare (maatschappelijke) resultaten. Daarom is nu specifieker omschreven welke producten en diensten Sphinx voor de gemeente levert en welke prestaties moeten worden behaald. De basis voor deze prestatiecontracten vormt het convenant dat door beide partijen eerder voor de periode 2004 tot en met 2007 is gesloten. Geplaatst op: 9 maart 2007