Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

09-03-2007

Journalist Hans van Maanen ontvangt Van Walree Prijs voor medische wetenschapscommunicatie

Journalist en schrijver Hans van Maanen (56) krijgt op 23 april a.s. de Van Walreeprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij ontvangt de prijs, een bedrag van 12.000 euro, voor het begrijpelijk maken van medisch wetenschappelijk onderzoek aan een breed publiek.

Hans van Maanen is een boegbeeld van de kritische wetenschapsjournalistiek in Nederland. Met veel vaart en plezier schrijft hij over de voorlichting over borstkankerscreening, over hardnekkige misverstanden rondom voeding, zoals de vraag of kaneel nu echt zo gevaarlijk is voor zwangeren, en nog veel meer. In zijn wekelijkse Volkskrantcolumn legt Van Maanen de vinger op zwakke redeneringen, op overtrokken claims en onhoudbare conclusies. Hij neemt niet klakkeloos redeneringen van wetenschappers over, maar gaat, desnoods met zijn eigen rekenmachine, na of deze op waarheid berusten. Meerdere keren heeft hij op deze wijze een verfrissende kijk op de zaak gegeven. Ook is hij een luis in de pels van goedgelovige collega-journalisten. Van Maanen neemt als onafhankelijke geest een bijzondere plaats in in de Nederlandse wetenschapsjournalistiek.

Na een studie sociologie kwam Hans van Maanen al snel terecht in de journalistiek. Van 1988 tot 2003 was hij wetenschapsredacteur van Het Parool. Toen de krant zich verzelfstandigde, besloot ook Van Maanen voor zichzelf te beginnen. Hij ging voor de Volkskrant de column 'Twijfel' schrijven en aan de slag voor bladen als Natuurwetenschap en techniek, Plus Magazine en Quest. Boeken van zijn hand zijn onder meer de Encyclopedie van misvattingen (2002), Voorkomen is duurder dan genezen (1999) en Kwakzalverij: 125 jaar medische folklore (2005). In maart verschijnt bij uitgeverij Contact Een gezonde geest, waarin hij de krantenlezer leert hoe die zelf het vooral medische nieuws kritisch kan interpreteren. Van Maanen draagt zijn manier van werken en denken ook over op anderen, in lezingen, masterclasses en cursussen. Hij is docent bij onder meer de Stichting Cursussen
Wetenschapscorrespondentie en de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 23 april a.s. om 16.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam. Hans van Maanen zal dan een lezing houden over de verhouding tussen wetenschap en pers en wat daarin nog te verbeteren valt. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

De Van Walree Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, afwisselend aan een medisch wetenschapsjournalist en aan een medisch wetenschappelijk onderzoeker die zijn vakgebied voor een breder publiek toegankelijk heeft gemaakt. De prijs in de categorie wetenschapsjournalist ging eerder naar Ria Bremer, Wim Köhler, Jan Vink en José van der Sman. De prijs voor wetenschapsbeoefenaren werd toegekend aan geneticus Hans Galjaard, aan dermatoloog Jannes van Everdingen en gynaecoloog Gunilla Kleiverda en aan publicist en hoogleraar gezondheidsonderzoek Ivan Wolffers.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl