Ecofys

Persbericht 9 maart 2007

Ecofys presenteert eerste netgekoppelde auto in Nederland Ecofys brengt `schoon rijden' een stap dichterbij: een hybride auto die gekoppeld kan worden aan het elektriciteitsnet. Hiermee wordt niet alleen de elektrische actieradius vergroot, maar kan de auto in de toekomst ook gebruikt worden voor noodstroomvoorziening. Dit innovatieve concept wordt vandaag gepresenteerd op de International Fine Art and Antiques Fair (TEFAF) business meeting in Maastricht.

Plug-in Hybride Elektrische Voertuigen (PHEVs)
PHEVs zijn voertuigen die naast een verbrandingsmotor een uitgebreid batterijpakket aan boord hebben. Zodoende kan een PHEV extra worden opgeladen met (duurzame) energie door deze in het elektriciteitsnet te "pluggen".

Naast het feit dat een PHEV een elektrische actieradius van meer dan 40 kilometer heeft, worden brandstofkosten en geluidsoverlast verminderd. En aangezien PHEVs minder CO2 en fijnstof uitstoten dragen ze bij aan een oplossing voor de klimaatverandering en de luchtkwaliteitproblematiek.

Ecofys heeft, i.s.m. leverancier Ecordis en autobedrijf Mengelers, een conventionele Toyota Prius omgebouwd in een Plug-in Prius. De auto is volledig klimaatneutraal: groene stroom wordt gebruikt voor het opladen en de resterende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd met gecontroleerde CO2-reductie certificaten.

Noodstroomvoorziening
De demonstratie van de Plug-in Prius markeert de start van een ontwikkelingsprogramma voor duurzaam transport concepten.

Door een PHEV aan het elektriciteitsnet te koppelen kan het ook gebruikt worden voor lokale energieopwekking en -opslag. Zodanig kan zo'n voertuig in de toekomst dus een rol spelen in het verzorgen van noodstroom-capaciteit bij netwerkstoringen en als leverancier van elektriciteit aan het net bij piekvraag. .