Provincie Noord-Holland

Jongeren kruipen in de huid van Europarlementariërs

9-3-2007

Van 9 tot en met 12 maart wordt voor de veertiende keer in Noord-Holland het Model European Parliament (MEP) georganiseerd: het Europees Jongerenparlement voor VWO scholieren.

Acht Noord-Hollandse scholen leveren uit klas 4 VWO een groep enthousiaste leerlingen. Op maandag 12 maart vindt in het provinciehuis in Haarlem de Algemene Vergadering plaats. Dit is de plenaire eindzitting, waar de Europarlementariërs in de dop hun standpunten moeten verdedigen. Gedeputeerde Europa, Rinske Kruisinga, verricht de opening van de Algemene Vergadering.

Het Model European Parliament wordt in verschillende landen in Europa georganiseerd met als doel jongeren te betrekken bij de Europese politiek. In Nederland doen alle provincies mee. Uit elke provincie worden tien scholieren geselecteerd die in september 2007 mogen deelnemen aan de Nationale Conferentie in Den Haag. Daar worden vijftien afgevaardigden gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op een van de conferenties van het Internationale Model European Parliament.

De deelnemende Noord-Hollandse scholen:

* Trinitas College uit Heerhugowaard (Ierland)
* CSG Jan Arentsz uit Alkmaar (Zweden)

* RKSG Tabor, locatie Werenfridus uit Hoorn (Frankrijk)
* St. Michael College uit Zaandam (Duitsland)
* Hervormd Lyceum West uit Amsterdam (Portugal)
* Gymnasium Felisenum uit Velsen-Zuid (Verenigd Koninkrijk)
* Kennemer Lyceum uit Overveen (Spanje)

* Kennemer College uit Beverwijk (Polen)

Elke school vertegenwoordigt een EU-lidstaat. De leerlingen discussiëren op 10 en 11 maart in parlementaire commissies over een aantal Europese vraagstukken. Deze Commissievergaderingen vinden op 10 maart plaats op het Trinitas College in Heerhugowaard en op 11 maart op het CSG Jan Arentsz in Alkmaar.

In de Commissievergaderingen moeten standpunten worden ingenomen over de volgende onderwerpen:

Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken: Het vraagstuk van de ontwikkeling van een strategie door de EU om de integratie van buitenlanders te bevorderen en de xenofobische tendensen te bestrijden

Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid:

Het vraagstuk een gezamenlijk beleid vanuit de EU te ontwikkelen betreffende de preventie van infectieziekten als AIDS, SARS, Vogelgriep

Commissie Buitenlandse Zaken:
Het vraagstuk van de rol van de EU in het conflict in het Midden Oosten betreffende de erkenning van de staat Israël en een soevereine Palestijnse staat.

Commissie Economische en Monetaire Zaken:
Het vraagstuk van de wijze waarop de lidstaten van de EU zich kunnen verzekeren van een ononderbroken aanvoer van energie.

Programma 12 maart op het provinciehuis:
10.00 uur
Opening Algemene Vergadering MEP Noord-Holland 2007 in de Statenzaal van het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem door gedeputeerde Europa, Rinske Kruisinga

10.10 uur
Speech van de Secretary General of the Model European Parliament, Anna van Sminia-Meijerink

10.15 uur
Algemene Vergadering eerste resolutie

11.15 uur
Pauze

11.45 uur
Algemene Vergadering tweede resolutie

12.45 uur
Lunch in Antichambre Statenzaal

13.30 uur
Algemene Vergadering derde resolutie

14.30 uur
Pauze

15.00 uur
Algemene Vergadering vierde resolutie

16.00 uur
Sluiting van de Algemene Vergadering

16.30 uur
Uitreiking van de certificaten en bekendmaking van de geselecteerden voor het MEP Nederland

17.30 uur
Sluiting Conferentie MEP Noord-Holland 2007