Provincie Groningen

Iedereen gratis naar klimaatfilm Al Gore 9 maart 2007

Van 8 maart tot 5 april kan iedereen gratis naar de klimaatfilm An Inconvenient Truth, de documentaire over klimaatopwarming van Al Gore. Doel van de Stichting Planet Prosperity, die hiervoor het landelijke initiatief neemt, is om zo veel mogelijk mensen naar de film te laten gaan. Naast Groningen doen nog 16 gemeenten mee. De actie in het noorden wordt gefinancierd door vier Toyota-dealers, provincie en gemeente Groningen en ondersteund door het Dagblad van het Noorden. De film is vanaf vandaag elke dag te zien om 19.00 uur in bioscoop Mustsee in de Euroborg voor alle inwoners van de provincie Groningen.

Het initiatief van gratis filmvoorstellingen begon in Maastricht en was een groot succes. Alle 24 gratis voorstellingen waren `uitverkocht'. Het publiek, de politiek en het bedrijfsleven hebben zich zeer positief uitgelaten over het initiatief. Vanwege dit grote succes is besloten om het nationaal voort te zetten. De bedoeling is om van 8 maart tot 5 april 2007 tegelijkertijd in zo veel mogelijk steden de film An Inconvenient Truth van Al Gore, zeven dagen per week, gratis te laten draaien. Naast Groningen doen nog 16 andere gemeenten mee: Dit zijn: Almere, Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Hilversum, Leiden, Rotterdam, Venray/Reuver, Zeist en Zutphen.

De actie in Groningen wordt gefinancierd door vier Toyota-dealers uit Appingedam, Veendam, Noordhorn en Groningen en verder de provincie en de gemeente Groningen. Het Dagblad van het Noorden steunt de actie met advertenties. Bezoek van de film is mogelijk door de kaarten te reserveren bij bioscoop Mustsee, tel. (050) 750 4200. De kaarten kunnen tot een half uur voor de voorstelling opgehaald worden en komen anders opnieuw beschikbaar.

Het doel van het 20-stedenplan is de samenleving bewust(er) te maken van het probleem van klimaatverandering en de belangrijkste oorzaak daarvan: de uitstoot van broeikasgassen. De film An Inconvenient Truth maakt op een indringende manier duidelijk welk klimatologisch proces zich op dit moment door deze uitstoot voltrekt en heeft als boodschap dat dit proces al op korte termijn als bedreigend voor mens en natuur moet worden beschouwd. Met het gratis vertonen van de film wordt daarnaast beoogd een landelijk debat te initiëren over de wijze waarop wij als samenleving zouden moeten reageren op deze boodschap.

9 maart 2007