Gemeente Beek


Beek gaat aan de slag met BOS Impuls

Beek, 9 maart 2007

De jeugd van Beek kan binnenkort gebruik maken van diverse sport- en welzijnsvoorzieningen in het kader van de zogenaamde BOS-Impuls (Buurt, Onderwijs en Sport). De gemeente krijgt hiervoor subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en investeert bovendien zelf ook minimaal 45.000,- per jaar. De BOS-impuls is een tijdelijke stimuleringsmaatregel van het ministerie van VWS om jeugdigen van 4 tot 19 jaar jongeren gezond(er) te laten leven en problematisch gedrag terug te dringen. Looptijd is vooralsnog tot en met 2010. In Beek is in eerste instantie gekozen voor de doelgroep 4 t/m 12 jaar.

Door samenwerking tussen Buurt, Onderwijs en Sport wordt geprobeerd achterstanden te verkleinen of overlast te verminderen. Achterstanden kunnen zich voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport en/of bewegen en cultuurparticipatie.

In Beek is gekozen voor het oplossen van de volgende achterstanden:

ongezond leefgedrag, onvoldoende bewegen en overgewicht;

sociale integratie, participatie en individueel welzijn van jeugdigen in de gemeente Beek.

Om de achterstanden op te kunnen lossen wordt ingezet op activiteiten op het terrein van sport, bewegen & gezondheid en activiteiten op het terrein van kunst en cultuur.

Die activiteiten worden opgezet in samenwerking met de scholen, professionele instellingen als muziekschool Artamuse en Partners In Welzijn en lokale verenigingen. Het project wordt in opdracht van de gemeente in de steigers gezet door het provinciale steuninstituut Huis voor de Sport Limburg.

Doelstellingen van het project zijn:

* het op peil houden van het aantal jeugdigen dat regelmatig deelneemt aan sport en beweegactiviteiten (zowel binnen de georganiseerde als de ongeorganiseerde sport);
* het aantal kinderen dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen neemt toe met 10%;

* minimaal 30 procent van de doelgroep (ca. 1.400 kinderen) neemt deel aan de culturele activiteiten gedurende de verlengde schooldag;

* alle kinderen worden zich bewust van een gezonde leefstijl en zijn in staat om hun eigen eet- en beweeggedrag daaraan te spiegelen;
* alle kinderen nemen kennis van zinvolle vrijtijdsbestedingen (sport, kunst en cultuur) teneinde later hanggedrag en overlast te voorkomen.

Op 15 maart a.s. vindt om 19.30 in Zalencentrum t Kaar (Stationsstraat 126 in Beek) een voorlichtingsavond plaats voor een aantal geselecteerde verenigingen die een rol kunnen spelen in het activiteitenpakket en geĂŻnteresseerden. Aanmelden vooraf is echter wel gewenst bij mevr. Remy van het Huis voor de Sport, tel.nr. 046-4770598, e-mail d.remy@huisvoordesport.org.