FNV KIEM

FNV steunt Chinese werknemers
Jarenlang werkten ze twaalf uur per dag in een batterijenfabriek in China. Zonder goede luchtzuiveringsinstallatie. Ze liepen er een cadmiumvergiftiging op. De FNV haalde twee van deze vrouwen naar Nederland om hier hun verhaal te doen bij het Europese kantoor, van het bedrijf waarvoor ze in China werkten.

Ook hun kinderen hebben inmiddels een cadmiumgiftiging opgelopen, doordat ze met hen in dezelfde ruimte sliepen. De vrouwen eisen een schadevergoeding.

"Goedkope producten mogen niet ten koste van de gezondheid van werknemers worden gemaakt." Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius, in de reportage van Eenvandaag van afgelopen maandag. "Een papieren mondkapje is niet voldoende om werknemers tegen de cadmiumdampen te beschermen. Daarvoor is goede afzuigapparatuur nodig. En een schone plek waar werknemers kunnen lunchen." Zij roept overheden en werkgevers op om alles te doen wat in hun macht ligt om de arbeidsomstandigheden van Chineze werknemers te verbeteren.

De Chineze dissident Hang Dung Fang vreest dat als de arbeidsomstandigheden in China zo slecht blijven, er binnenkort weer een herhaling van de oproer zoals in 1989 zal plaatsvinden. "Alleen vrije vakbonden bieden een uitkomst'', aldus Fang. "Een collectief reageert immers rationeler en verantwoordelijker dan individuele actievoerders. De Chinese overheid heeft dus ook baat bij een goede dialoog tussen werknemers en werkgevers."

---