Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Stadswinkel derde Ok-punt in Hoogvliet.

In de zomer van 2006 werd door de voorzitter van het dagelijks bestuur, Kees van Pelt, gevraagd de deelgemeentesecretarie te voorzien van een Ok-punt.
Ok-punten zijn door de Stichting Meld geweld in het leven geroepen om een veilige haven te bieden aan mensen die zich bedreigd voelen of slachtoffer en/of getuige zijn van geweld op straat, maar ook om de spiraal van zinloos geweld te doorbreken.

Zij zijn te herkennen aan het grijze OK-logo aan de gevel.

De Stichting Meld Geweld, opgericht op 4 maart 1999, heeft als statutaire doelstelling:

"de bewustmaking van burgers over hun mogelijkheden tot het ondernemen van actie wanneer zij getuige zijn van geweld".

De Stichting meent hiermee een goede bijdrage te kunnen blijven leveren tot verbetering van de veiligheidssituatie en de veiligheidsbeleving op straat en aan het ombuigen van de cultuur van afzijdigheid naar een cultuur van betrokkenheid in de samenleving.

Het Ok-punt is in het leven geroepen om een veilige haven te bieden aan mensen die zich bedreigd voelen of slachtoffer en/of getuige zijn van geweld op straat, maar ook om de spiraal van zinloos geweld te doorbreken.

Inmiddels zijn er 50 OK-punten gerealiseerd, voornamelijk in Rotterdam/Rijnmond en 2 in Tilburg. In Hoogvliet zijn de OK-punten bij de Stichting Opboxen/ Boksschool Schildkamp en bij de Turkse Vrouwenvereniging al eerder geopend.

De bedoeling was om tijdens de opening van de Stadswinkel ook het Ok-punt te openen. Helaas was dit niet te realiseren waardoor de fysieke opening van het Ok-punt op zich liet wachten. Dit had vooral te maken doordat het personeel eerst getraind moest worden alvorens een Ok-punt te kunnen realiseren.

Zoals eerder verwoord biedt het Ok-punt een veilige haven aan mensen die slachtoffer en/of getuige zijn van geweld op straat. Voordat een organisatie Ok-punt kan worden, moet aan twee voorwaarden worden voldaan. Ten eerste dient personeel van de stadswinkel de Ok-training te hebben gevolgd, zodat er altijd een getrainde medewerker aanwezig is. Ten tweede moet de organisatie herkenbaar zijn als Ok-punt, namelijk door verlichte Ok-borden aan de gevel te bevestigen. Bij goede afronding van de training ontvangt de cursisten een Ok-diploma en de locatie een certificaat. Het certificaat voor de locatie is voorzien van een uniek aan het systeem van de meldkamer van de politie Rotterdam Rijnmond gekoppelde code. Als deze wordt genoemd bij het bellen van 1-1-2 verschijnen de adresgegevens van het Ok-punt op de monitor. De politie weet dan dat het om een serieuze melding gaat en zal adequaat handelen.

Slachtoffer(s) of getuigen van zinloos geweld worden door getraind personeel van de deelgemeente opgevangen.

Op 17 oktober 2006 was het zover en zijn bijna alle frontoffice - medewerkers van de Stadswinkel, inclusief twee personeelsleden van de facilitaire dienst getraind.

Aan de voorzitter van het dagelijks bestuur zal worden gevraagd de fysieke opening te verrichten, door het OK certificaat (officiële registratie) in de Stadswinkel op te hangen.

De coördinatie van het OK-punt voor deze secretarie ligt bij het afdelingshoofd facilitaire dienst. Hij zal de medewerkers die de cursus hebben gevolgd op de hoogte stellen van ontwikkelingen hieromtrent en zal indien nodig rapportages uitbrengen over de meldingen die hier binnen komen.

Verder zal hij in samenspraak procedures ontwikkelen die ten goede komt aan het personeel en slachtoffers.

Kijk ook op
stichting Meld Geweld