Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 maart 2007

Debat opent actieweekend Museum De Paviljoens

Cultuur in een nieuwe stad - hoe doe je dat?

Museum De Paviljoens organiseert op vrijdag 9 maart 2007 het debat Cultuur in een nieuwe stad - hoe doe je dat? Onder leiding van Felix Rottenberg gaan Mels Crouwel en Martijn Sanders het gesprek met het publiek aan over de specifieke eigenschappen van nieuwe stedelijke gebieden en de consequenties daarvan voor de culturele voorzieningen. Het debat maakt deel uit van het actieweekend Museum De Paviljoens moet blijven! op 9, 10 en 11 maart 2007.

Culturele instellingen in nieuwe stedelijke gebieden als Vathorst (Amersfoort), Leidsche Rijn (Utrecht) én Almere kenmerken zich door een gebrek aan historische referenties. Nieuwe steden vereisen een ander cultuuraanbod dan oude. Dient dan ook het publiek op een andere wijze te worden benaderd? En hoe verhouden culturele voorzieningen in nieuwe steden zich tot het bedrijfsleven? Juist in nieuwe steden kan cultuur belangrijk zijn in haar bijdrage aan sociale cohesie en creativiteit. Of is er al genoeg cultuuraanbod in Nederland? Maakt de toegenomen mobiliteit dat nieuwe steden geen, of maar op beperkte schaal culturele voorzieningen nodig hebben? Is investeren in cultuur dan wel zinvol? Deze en andere (vraag)stellingen komen tijdens het debat aan bod.

Inspiratie

Het debat Cultuur in een nieuwe stad - hoe doe je dat? wil reflecteren op en inspiratie bieden voor de toekomst van cultuur in nieuwe stedelijke gebieden. Naast Mels Crouwel (rijksbouwmeester, Benthem & Crouwel Architecten), Martijn Sanders (oud-directeur Concertgebouw Amsterdam) en inleider Dirk Noordman zijn deskundigen in de zaal aanwezig, die het vraagstuk vanuit hun specialisme op het gebied van cultuur en economie, stadsontwikkeling en stadssociologie, of cultuur en vrije tijd belichten.

Actie

Het debat is onderdeel van het actieweekend Museum De Paviljoens moet blijven! Museum De Paviljoens organiseert dit actieweekend met het doel het voornemen van de Gemeente Almere tot opheffing van het museum ongedaan te maken. De gemeente wil de subsidie aan het museum vanaf 2009 met 45 procent korten en de bijzondere huisvesting van het museum slopen. Het debat Cultuur in een nieuwe stad - hoe doe je dat? begint op vrijdag 9 maart 2007 om 16.00 uur. Zie voor het complete programma van het actieweekend: www.depaviljoens.nl.

Noot voor de pers

U en uw fotograaf zijn van harte welkom het debat op vrijdag 9 maart 2007 bij te wonen!

Meer informatie: Onno Groustra, communicatiemedewerker, t. 036-54 50 400

Museum De Paviljoens
Odeonstraat 3
1325 AL Almere

www.depaviljoens.nl
communicatie@depaviljoens.nl

---- --