TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 06-03-2007

Televisie
Joop van den ende 65 jaar - een leven in beeld
Uitzending vrijdag 9 maart
Nederland 1 - 22.00 uur

Joop van den ende over de belangrijkste momenten uit zijn carriÈre

Joop van den Ende, de grondlegger van het Nederlandse entertainment, is 65 jaar geworden. Ter gelegenheid hiervan zendt de TROS op vrijdag 9 maart de documentaire JOOP VAN DEN ENDE 65 JAAR - EEN LEVEN IN BEELD uit. Reinout Oerlemans interviewt de producent in het Circustheater in Scheveningen en blikt met hem terug op belangrijke momenten uit zijn carrière. Daarnaast is mediamagnaat Van den Ende de afgelopen maanden gevolgd tijdens perspresentaties, repetities en premières van nieuwe theaterproducties.

Joop van de Ende is op 23 februari 1942 in Amsterdam geboren. Hij volgt een opleiding tot timmerman en technisch tekenaar. Hij wil artiest worden, maar vindt zichzelf niet talentvol genoeg. Daarom opent hij in 1962 een feestartikelenwinkel en een theaterbureau. Begin jaren zeventig begint hij zijn eerste theaterproductie. In de daaropvolgende jaren maakt Van den Ende verschillende succesvolle televisieprogramma's zoals de Playbackshow, de Soundmixshow en Goede Tijden Slechte Tijden.

In 1989 begint Joop van den Ende de televisiezender TV10. Deze zender krijgt echter geen toestemming om uit te zenden in Nederland. Joop van den Ende koopt het Circustheater in Scheveningen dat na een grondige verbouwing in 1993 weer opent met de musical 'The Phantom of the Opera'. In 1994 gaat hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol. Samen richten ze het bedrijf Endemol op, dat enkele jaren later naar de beurs gaat.

In 1998 neemt hij de live entertainment tak van Endemol over en richt zijn theaterbedrijf Stage Entertainment op. In 1999 krijgt hij een burn out. Hij besluit mede daarom uit Endemol te stappen, dat inmiddels is gekocht door het Spaanse Telefonica. Hij verkoopt zijn belang van 26 procent, wordt miljardair en richt zich voortaan volledig op het produceren van grote musicals, ijsshows en theaterproducties in Nederland, Duitsland, Spanje, Rusland, Frankrijk, Italië, Engeland en de Verenigde Staten.