Eerste Kamer heeft boodschap aan Europa


06.03.2007 / 09:21 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

p e r s b e r i c h t

Eerste kamer heeft boodschap aan europa

Europa moet meer aandacht krijgen in Nederland! De stilte over Europa die sinds het 'nee' in het referendum in Nederland heerst, moet doorbroken worden. De toekomst van Europa verdient in ons land prioritering. De Eerste Kamer grijpt de vijftigste verjaardag van de Verdragen van Rome met beide handen aan om het debat over Europa weer op de nationale agenda te plaatsen.

Ruim 300 studenten en politici uit de Eerste en de Tweede Kamer gaan op vrijdag 9 maart in de Ridderzaal met elkaar in debat over de hete Europese hangijzers. Vragen die leven in de Nederlandse samenleving, zoals het EU-lidmaatschap van Turkije, de noodzaak van een Europese Grondwet en de rol van Europa in de wereld, zullen centraal staan. Bovendien geven de voormalig premier van België, Mark Eyskens, en professor Mark Mazower, 'Europa-watcher' van Columbia University New York, hun visie op (Nederland in) Europa.

Nederland moet zich losmaken uit de wurggreep van de referendumuitslag is de overtuiging van de Voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Yvonne Timmerman-Buck die als gastvrouw en openingsspreker van de conferentie zal optreden. De schijn van de angst voor de burgers moet weer ingeruild worden voor de durf verantwoordelijkheid te nemen, aldus Timmerman-Buck. Het slotwoord komt voor rekening van René van der Linden, voorzitter van de Eerste Kamercommissie Europese Samenwerkingsorganisaties en voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad voor Europa. Door zijn functies kent hij als geen ander de betekenis van Europa als waardengemeenschap. Van der Linden pleit vurig voor het behoud van de kern van de Europese Grondwet: je moet het kind niet met het badwater weggooien. Hij stelt bovendien dat Nederland met haar open economie als geen ander land belang heeft bij een sterk Europa.