Ingezonden persbericht


Vooraankondiging 2 - Viering 50 jaar Verdragen van Rome

Verplicht Europees onderwijs over waarden en vrijheden?

Moet in Europa onderwijs over Europese waarden en vrijheden verplicht worden gegeven? Studenten van alle Vlaamse én Nederlandse universiteiten en politici uit de Eerste en Tweede Kamer zullen onder andere over deze vraag op 9 maart in de Ridderzaal debatteren. Op deze dag viert de Eerste Kamer der Staten-Generaal het vijftigjarig bestaan van de Verdragen van Rome.

Het geven van onderwijs over de Europese centrale waarden en vrijheden kan mogelijk bevorderen dat burgers zich meer Europeaan gaan voelen. "Europees burgerschap" is geïn­troduceerd in het Verdrag van Maastricht van 1992. Voor veel mensen is "Europees burgerschap" vooralsnog een abstract begrip. Vele mensen voelen zich bovenal inwoner van het eigen land. Levert het "Europees burgerschap" slechts plichten, of ook rechten op? Verplicht onderwijs over de Europese Unie, haar oorsprong, haar waarden en normen, zou de betrokkenheid van jongeren bij het eenwordingsproces kunnen versterken. De EU is immers een waardengemeenschap. Dat zou wellicht breder uitgedragen kunnen worden.

Conferentie
De Eerste Kamer geeft in de Ridderzaal - de nationale feestzaal van de democratie - de aftrap voor de Nederlandse viering van het gouden jubileum van de Verdragen van Rome. Politici zullen met een nieuwe generatie Europeanen discussiëren over de toekomst van Europa. Naast het thema Europa als waardengemeenschap, zullen ook andere actuele en fundamentele thema's in deze viering centraal staan: de grenzen van de Unie, economie en milieu en de institutionele toekomst.

Tevens zullen enkele vooraanstaande sprekers hun ervaringen in en met Europa met de aanwezigen delen. Onder hen is de Britse professor Mark Mazower (Columbia University, New York), auteur van Duister continent: Europa in de twintigste eeuw. In dit boek beargumenteert hij dat de democratisering in Europa niet onvermijdelijk, maar puur toeval was. Voorts voeren het woord: Mark Eyskens, minister van staat en voormalig premier van België, Yvonne Timmerman-Buck, Voorzitter van de Eerste Kamer en René Van der Linden, Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en Eerste Kamercommissievoorzitter Europese Samenwerkingsorganisaties.

De debatten staan onder leiding van Ben Knapen, schrijver en journalist van NRC Handelsblad.

Informatie over de conferentie is te vinden op www.europapoort.nl Informatie voor de media evenals informatie over de beschikbaarheid van de gastsprekers, Kamerleden en studenten voor de media kan worden ingewonnen bij de heer Hens Meengs (hens.meengs@eerstekamer.nl / +31 6 21 212 087)

Leden van de pers wordt gevraagd zich vooraf aan te melden indien zij de conferentie willen bijwonen. Een persmap is vooraf op aanvraag beschikbaar.