Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 1 maart 2007

Hoe helpen we allochtone jongeren aan het werk?

Vrijdag 9 maart Palet-Babylon seminar

'Allochtone jongeren aan het werk' is het thema van de jaarlijkse discussiemiddag van Palet en Babylon. Wetenschappers, gemeenteraadsleden, beleidsmakers, bestuurders en anderen betrokken discussiëren over de vraag hoe het hoge werkeloosheidspercentage onder allochtonen omlaag gebracht kan worden.

Waar ligt de sleutel om allochtone jongeren aan het werk te helpen? Dr. Arend Odé, onderzoeker bij Regioplan Beleidsonderzoek zal inzicht geven in de ontwikkeling van werkloosheid onder allochtone jongeren en de belangrijkste risicogroepen. Odé stelt dat de economische conjunctuur geen afdoende verklaring biedt voor de hoge jeugdwerkloosheid. Hij ziet vier andere verklarende factoren: opleidingsniveau, schoolprestaties, zoekgedrag naar werk en de relatie tussen werkgevers en allochtone jongeren.
Na de lezing van Odé volgt een paneldiscussie met mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met de werkeloosheidsproblematiek. Zij geven hun visie en dragen mogelijke oplossingen aan. In het panel zitten een wethouder, een werkgever, een docent en allochtone jongeren zelf. Ook het publiek kan reageren, vragen stellen en mee discussiëren.

Versterken
Dit seminar is een initiatief van diversiteit adviseurs Palet en onderzoekscentrum Babylon (Centrum voor Studies van de Multiculturele Samenleving) van de Universiteit van Tilburg. Al enkele jaren werken Palet en Babylon nauw samen. Door wetenschap en praktijk te bundelen, trachten de partners de kwaliteit van beide organisaties te verhogen. Er zijn gemeenschappelijke onderzoeksprojecten, stageplekken voor studenten en scholingsmogelijkheden voor Paletmedewerkers en instellingen in de provincie. Eerdere seminars handelden over inburgering, de Islam, taal en identiteit en 'het nieuwe electoraat'.