Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 5 februari 2007

Corpus imperfectum, musica perfecta
La Folata duikt in de nalatenschap van 14de-eeuwers Landini en Zacara da Teramo

De organist, zanger, dichter en componist Francesco Landini (ca.1325-1397) werd al jong blind als gevolg van de waterpokken, en Antonio Zacara da Teramo (ca.1350-1413) leed behalve aan een huidziekte ook onder het gemis van een aantal vingers en tenen. Toch hielden zij zich in de harde werkelijkheid van de late Middeleeuwen uitstekend staande dankzij hun grote muzikale talenten. De populaire ballata's op Italiaanse tekst van Landini zijn voor het overgrote deel terug te vinden in de Squarcialupi Codex van begin 15de eeuw. Ook de vroege, aan Landini verwante ballata's van Da Teramo zijn hierin opgenomen.
Maar het latere werk van Zacara da Teramo in de Mancini Codex wijkt hiervan sterk af. Zijn favoriete genre blijkt nog steeds de ballata, terwijl het renaissancistisch georiënteerde madrigaal toen al sterk aan populariteit won. Inmiddels had hij zich echter een grillige en eigenzinnige stijl aangemeten en zijn raadselachtige teksten doen politieke subversiviteit vermoeden die volkomen op zichzelf staat. Het vocaal-instrumentale La Folata brengt een hulde aan deze grootheden van het trecento, die hun lichamelijke ongemakken volmaakt sublimeerden in hun muziek.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 -- 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen -- is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.



Ingezonden persbericht