Gemeente Zoetermeer

Inburgeringsplicht als kans

Inburgering is door de wet Inburgering per 1 januari 2007 een plicht. Maar deze plicht is voor iedere inburgeraar vooral een kans. Een kans om de taal te leren spreken en er achter te komen hoe alledaagse zaken in Nederland en Zoetermeer werken. Het college van Burgemeester en Wethouders stelde 6 maart jl. de Zoetermeerse aanpak vast door in te stemmen met de ontwerp verordening Inburgering.

Meedoen met alle mogelijke activiteiten in de Zoetermeerse samenleving van wijkactiviteiten tot werk, van sport tot gezondheidszorg gaat makkelijker als een inburgeraar nederlands spreekt.

De Zoetermeerse aanpak start in de loop van 2007 met trajecten afgestemd op het taalniveau, leervermogen en persoonlijke omstandigheden van de inburgeraar. Het Loket Inburgering in het stadhuis verstrekt informatie, verzorgt intakes en is verantwoordelijk voor handhavingsactiviteiten.

Het aantal inburgeringsplichtigen in Zoetermeer is ongeveer 1450 mensen, waarvan rond de 300 mensen een bijstandsuitkering hebben. Uiterlijk in mei krijgen inwoners van Zoetermeer die mogelijk inburgeringsplichtig zijn, bericht van de gemeente met nadere informatie over de inburgering.

Wie zijn inburgeringsplichtig

Inburgeringsplichtig zijn alle nieuwkomers. Dit zijn alle mensen die in 2007 een verblijfsvergunning hebben gekregen om zich in Nederland respectievelijk Zoetermeer te vestigen. Of mensen met een verblijfsvergunning die al lang in Nederland en Zoetermeer wonen, de oudkomers, een inburgeringsplicht hebben is afhankelijk van hun individuele situatie af. Het loket Inburgering kan daar uitsluitsel over geven.

De gemeente Zoetermeer betaalt de kosten voor het inburgeringsaanbod voor de verplichte doelgroepen maar ook voor bijzondere inburgeringsplichtige groepen. Zoals inburgeraars met een uitkering of inburgeraars met jonge kinderen. Het inburgeringsaanbod bestaat uit een taalcursus maar ook uit het oefenen en leren van allerlei alledaagse praktische, en vooral handige, kennis zoals hoe werkt een ziekenhuis of hoe zit de gemeente in elkaar.

Loket Inburgering

Met alle vragen over de nieuwe wet Inburgering kan men terecht bij het loket Inburgering. Dit loket opent begin april in de centrale hal van het stadhuis. Algemene vragen beantwoordt het loket mondeling aan de balie. Voor persoonlijke vragen als ben ik inburgeringsplichtig, is er een spreekuur op afspraak.
Specifieke voorlichting aan een specifieke groep inburgeraars in de wijk, bijvoorbeeld aan burgers met Turkse of Chinese nationaliteit kan het loket regelen.