Provincie houdt vinger aan pols bij Arriva
Nog steeds te veel vertragingen, rituitval sterk verminderd
De provincie Zuid-Holland ziet het busvervoer in Dordrecht sterk verbeteren maar stelt vast dat de punctualiteit van busonderneming Arriva nog niet op orde is. Hoewel de rituitval sterk is verminderd, blijft het aantal vertragingen een punt van zorg.
Die conclusie trekt de provincie na de reeks maatregelen die Arriva de afgelopen weken heeft genomen om het busvervoer in Dordrecht beter op tijd te laten rijden en de rituitval te bestrijden. De provincie heeft de overtuiging dat Arriva de komende weken de punctualiteit verder op orde krijgt. Dat neemt niet weg dat het intrekken van de concessie nog steeds tot de mogelijkheden blijft behoren, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Martin Huls.
In januari bleek dat gemiddeld vijftien procent van de busritten in de ochtendspits uitviel en de bussen regelmatig vertraging hadden van meer dan tien minuten. Inmiddels is gebleken dat de busonderneming de rituitval de afgelopen weken vrijwel heeft weggewerkt door de dienstroosters aan te passen met ruimere keertijden en met de inzet van extra bussen op de drukke lijnen.
Maatregelen Arriva
Arriva verwacht dat de punctualiteit de komende weken sterk verbetert met de inzet van tien extra stadsbussen en veertien omgebouwde bussen met een verbreed gangpad. De bredere doorloop moet voor minder oponthoud zorgen bij het in- en uitstappen. Een deel van de nieuwe bussen presenteert Arriva vandaag op het Centraal Station in Dordrecht. Verder moet de nieuwe dienstregeling van Arriva voor Dordrecht - die op 26 maart ingaat - de laatste krapte in de rijtijden wegnemen en de vertragingen tot een minimum beperken.
De komende weken gaat de provincie door met het nauwkeurig in kaart brengen van de punctualiteit in Dordrecht. De resultaten van deze metingen kunnen aanleiding geven tot op het opleggen van een nieuwe boete.
"Vinger aan de pols"
Gedeputeerde Martin Huls toont zich positief over de ontwikkelingen bij Arriva maar benadrukt dat de provincie de vinger aan de pols houdt. "Het gaat de goede kant op maar we zijn er nog niet. Arriva zal zeker moeten zorgen dat het aantal vertragingen sterk wordt teruggebracht. Dat zijn er nog echt te veel. Tegelijkertijd moeten we de effecten van de nieuwe dienstregeling en een aantal maatregelen nog afwachten. Ik heb daar hoge verwachtingen van."
Huls erkent dat de problemen in Dordrecht, met name in januari, niet gering waren maar wil ook wijzen op de extra's die Arriva als nieuwe vervoerder voor Dordrecht en omstreken heeft meegebracht. Arriva verzorgt sinds 1 januari van dit jaar het busvervoer in Dordrecht, de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Ook nam Arriva de exploitatie van de trein op het traject Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen over. Het gehele vervoerspakket van Arriva heeft volgens Huls een groot aantal voordelen opgeleverd.
Voor de bus heeft Arriva de helft meer buskilometers meegebracht, een aantal nieuwe lijnen geïntroduceerd zoals een sneldienst tussen Alblasserdam en Dordrecht en rijden de bussen in de regio langer door tot in veel gevallen na middernacht. De trein op het traject Gorinchem-Geldermalsen rijdt sinds de nieuwe dienstregeling ieder half uur in plaats van één keer per uur; voor Dordrecht-Gorinchem is de vijftien-minutendienst uitgebreid naar de daluren.
Huls: "Er zijn zaken fout gegaan in Dordrecht waardoor veel reizigers gedupeerd zijn, maar laten we ook eens kijken hoe de dienstregeling en het openbaar vervoer in deze regio juist ook zijn verbeterd. Per saldo is het openbaar vervoer er op vooruitgegaan, zeker als straks de problemen in Dordrecht verleden tijd zijn."
Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22
---
Provincie Zuid-Holland