FNV Bouw

datum: 02-03-2007 / bericht: 1 van 32

FNV Bouw: Donner heeft een taak in Poolse bouw-cao

"Wij komen hier én daar op voor goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van Poolse werknemers", zegt vice-voorzitter en bouwonderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw. Hij is dan ook tevreden dat sociale partners in Polen een collectief contract hebben afgesloten: "We hebben ons daar graag voor ingezet, omdat we niet willen dat Poolse collega's uit armoede hier naartoe komen." Maar al vormt de Poolse bouw-cao een mijlpaal, een probleem is dat de Poolse arbeidswet sectoren nauwelijks eigen invulling toestaat. Kerstens: "Een mooie taak voor de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Piet Hein Donner. Het Nederlandse ministerie heeft het Poolse destijds min of meer geadopteerd. Mede daardoor zijn Bouwend Nederland en FNV Bouw daar voorlichting gaan geven. Nu de Poolse overheid aan zet is, kan Donner opnieuw een voortrekkersrol spelen." En ook daarbij wil Kerstens best helpen.

Op dinsdag 27 februari tekenden in Polen bouwbonden en werkgeversorganisaties de eerste Poolse bouw-cao. Hun minister en staatssecretaris van sociale zaken waren daarbij aanwezig. De bal ligt nu bij de Poolse overheid. Op twee manieren. Pas als de cao algemeen verbindend wordt verklaard, merkt de Poolse bouwvakker iets van alle mooie afspraken, zoals een minimumloon, een vergoeding voor reiskosten en behoorlijke huisvesting. Bovendien zijn er veranderingen nodig in de arbeidswetgeving. Die is nu zeer gedetailleerd en geeft weinig bevoegdheden aan sectoren. "Zo zijn opleiding en onderwijs uitsluitend aan de overheid voorbehouden. Daar loopt de bouw-cao tegenaan, nu sociale partners graag een opleidingsfonds willen oprichten", aldus de Nederlandse bemiddelaar Peter Donders van bureau BMC (Bestuur en Management Consultant), die in opdracht van het Nederlandse ministerie van SZW een grote bijdrage aan de totstandkoming van de cao leverde. John Kerstens van FNV Bouw: "Ik heb er een lezing gegeven over het belang van de cao. Mijn titel was: 'it takes three to tango', want voor een échte Sociale Dialoog moet er een goed samenspel zijn tussen werkgevers, werknemers en overheid."

Na de val van de Muur kwam de Sociale Dialoog op gang: West-Europese landen helpen hun Oost-Europese collega's met het opzetten van een moderne structuur voor arbeidsvoorwaarden. Op landelijk niveau met overleg tussen overheid, werkgevers en werknemers, binnen sectoren met cao-onderhandelingen en in bedrijven met medezeggenschap. En nu zijn dan in Polen bouwbonden en werkgeversorganisaties tot elkaar gekomen. Peter Donders: "Sociale partners in de bouw investeren in elkaar. Ze laten zien dat ze verantwoordelijkheid willen nemen. Dan moet de Poolse overheid bereid zijn bevoegdheden naar de sector te delegeren." Voor de voeding van het 'continuïteitsfonds', dat meer werk naar de winter wil verschuiven en het inkomen van werknemers wil verbeteren, is vóór alles algemeen verbindend verklaring nodig. Maar ook moet het mogelijk worden dat de bouw afwijkt van de wettelijke werktijdenregeling.

De eerste Poolse bouw-cao vormt slechts een begin. Het contract geldt voor bouw en afbouw, architecten en beheerders van onroerend goed. Het minimumloon ligt op 1 euro 80 per uur. Afgesproken is om toe te werken naar een functiesysteem. Daarin moeten de diverse werksoorten een plaats krijgen, maar er is ook ruimte voorzien voor verschillen in regionale ontwikkeling. Verder zijn er afspraken over reiskosten van verblijfplaats naar bouwplaats en over huisvesting, aldus Donders: "De meeste bouwplaatsen zijn in de hoofdstad Warschau, voor veel plattelanders een eind reizen. Lang niet elke werkgever vergoedt reiskosten en slechts een enkel bedrijf heeft een overeenkomst met een fatsoenlijk pension."

a.p.