KPMG


Risicomanagement steeds serieuzer genomen

02|03|07 - Verzekeringsmaatschappijen in Nederland gaan steeds serieuzer om met operationeel risicomanagement en voeren in toenemende mate specifiek beleid om deze risico's effectief te beheersen.

Vooralsnog hanteren de meeste bedrijven operationeel risicomanagement voornamelijk als een kwalitatieve doelstelling en in een aantal gevallen ter ondersteuning van het 'in control statement'. De kwantitatieve doelstelling, gericht op een verlaging van het aan te houden risicokapitaal, wordt nog in mindere mate gehanteerd.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder operationeel risicomanagers van Nederlandse verzekeraars. Ruim tweederde van de risicomanagers geeft aan een goed inzicht te hebben in de operationele risico's die het bedrijf loopt. Een meerderheid van de verzekeraars blijkt vorig jaar bovendien te zijn gestart met het actief analyseren van risico's om deze daadwerkelijk beter te beheersen.

Uit het onderzoek blijkt volgens Peter van Maris van KPMG Business Advisory Services dat de operationeel risicomanagers duidelijk de meerwaarde van operationeel risicomanagement inzien. Van Maris: "Het helpt verzekeraars zich bewust te zijn van operationele risico's, zorgt voor inzicht en transparantie en levert een bijdrage aan concurrentievoordeel en een beter pricing-beleid. Toch is de 'business' nog niet overtuigd van de toegevoegde waarde van ORM. De lijnmanager, die de verantwoordelijkheid voelt voor operationeel risicomanagement, is nog lang geen dagelijkse praktijk. Ondanks deze wellicht wat gereserveerde houding wordt ORM in toenemende mate een onderdeel van de besturing van de verzekeraar.

Van de onderzochte verzekeraars geeft 85% aan dat ORM geheel of gedeeltelijk onderdeel uitmaakt van de planning- en controlcyclus. Een aanzienlijke groei vergeleken met 2005, toen het aandeel 43% was. De invoering van Solvency II speelt hierbij natuurlijk een hele belangrijke rol. En hoewel deze EU-richtlijn door de verzekeraars weliswaar wordt beschouwd als noodzaak, kan hij voor bedrijven die er serieus werk van maken uiteindelijk concurrentievoordeel opleveren. Solvency II gaat immers over het beheersen van risico's en de financiële consequenties ervan. En dat ligt in het hart van wat verzekeraars doen."

Hoewel volgens de uitkomsten van QIS 2, de zogenaamde Quantitative Impact Study in het kader van Solvency II, het aandeel van operationeel risico binnen het totaal aan te houden risicokapitaal slechts beperkt is, benadrukt Van Maris dat de operationele risicocomponent in de QIS 2-studie gebaseerd is op een standaardformule op het resultaat, en geen directe relatie heeft met de werkelijke operationele risico's die de participerende verzekeraars lopen. "Daarbij zijn operationele risico's in alle risicogebieden van een verzekeraar te identificeren, komen zij terug in de operationele beheersing van alle processen en verdienen daarom zeker de aandacht.

De eerste fase van ORM, het verkrijgen van inzicht in de operationele risico's en risicobewustzijn, is grotendeels voltooid in verzekeringsland. Nu is het zaak ORM succesvol in te bedden in de operationele processen en organisatiebesturing en uiteindelijk om met behulp van ORM waarde toe te voegen aan de organisatie, bijvoorbeeld door een risk based prijsbeleid te gaan voeren en ORM te integreren met de overige initiatieven die gericht zijn op prestatieverbetering bij de verzekeraar."

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.