Stemklachten Frans Bauer te verhelpen met logopedie


WOERDEN, 20061128 -- Tot grote schrik van zijn duizenden fans heeft Frans Bauer alle 15 concerten moeten afzeggen die hij in december in de Ahoy' zou geven. De reden is dat de populaire zanger kampt met een poliep op de stemplooi. Stemdeskundige Rianne van den Boomen licht dit probleem toe.

"Aan een stempoliep gaan vaak klachten als heesheid en een onvaste stem vooraf. Soms is er het gevoel alsof er iets in de keel zit. Zangers merken dit aan de toonhoogte die dan dikwijls instabiel is en de stem klinkt hees. Een logopedische term in dit verband is diplofonie. Bij het spreken wordt in plaats van een toon een dubbele toon voortgebracht. Vaak wordt de stempoliep veroorzaakt door een acuut trauma als verkoudheid of infectie in combinatie met chronisch stemmisbruik".

De behandeling van een stempoliep of hese stem richt zich op een goede lichaamshouding, ademing en stemgeving. De logopedist leert de patiënt zijn stem op een juiste wijze te gebruiken waardoor hij geen beperkingen heeft in luidheid en toonhoogte. Belangrijk is een evenwichtige manier van stemgeving; resonantie (de draagkracht van de stem) en articulatie (duidelijke uitspraak) spelen hierbij ook een rol.
Stemhygiënische adviezen van de logopedist zijn bijvoorbeeld het afleren van veelvuldig kuchen of schrapen van de keel. Een ontspannen gebruik van de stem helpt problemen te voorkomen.

Overigens komt een stemplooipoliep meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Rianne van den Boomen: "Met behulp van een logopedist komt Frans Bauer na zijn operatie aan zijn stemband er weer helemaal bovenop. Als ervaren zanger heeft hij een getraind gehoor en kan hij de souplesse in zijn stem gemakkelijk terugvinden."





Ingezonden persbericht