Nederlandse allochtoon in Roemenie: Vier korte verhalen


NIJMEGEN, 20061128 -- Wonen en werken in Roemenie moet wel tot allerlei diepe gedachten en levensvragen leiden. 'We wonen hier in een land dat voor de helft middeleeuws is, qua achterlijkheid en armoede, en voor de andere helft binnenkort voorop kan lopen in de EU', aldus de auteur van het vandaag verschenen boek Roemeens decor. De auteur is tien jaar met Roemenie getrouwd en woont er volledig sinds 2001, samen met zijn (Roma) vrouw en kinderen.

Het boek bevat vier verhalen.
`Stadse oprisping' is het relaas van een vrouw die haar leefomgeving evalueert, overwegend vanaf haar balkon. Uiteindelijk komt ze tot razernij. `Vervulling van tijd' betreft een grootvader die zich laat kennen aan zijn kleindochter van circa 1,5 jaar. Het blijft onduidelijk hoe depressief hij is, maar hij is zeer somber gestemd. In `Eenvoudig verlangen', het derde verhaal, zijn enkele Nederlanders voor een culturele activiteit in een dorp waar veel Roma (zigeuners) wonen. Een van hen wil er blijven om te trouwen. Het vierde verhaal, `Zonder bewegwijzering', beschrijft het begin van de romance tussen een hoogopgeleide en welgestelde jonge Nederlandse vrouw en een jongeman van het Roemeense platteland, en wat ze verder zoal van plan zijn. Dit zou autobiografisch zijn, met omgekeerde man/vrouwrollen. Maar alle verhalen zijn verzonnen, hoeveel werkelijkheden er ook in voorkomen.

De auteur woonde lange tijd in Nijmegen en vertrok er in 1996 met een bestelbusje over land voor een ongewisse wereldreis. Onverwacht en snel bleek Boekarest de bestemming.

Roemeens decor 9,75 euro, 160 pag. 13x20cm





Ingezonden persbericht