Online nieuws groeit snel


'S-HERTOGENBOSCH, 20061128 -- Online nieuwssites hebben het aantal bezoekers zien verdubbelen sinds 2004. Dit blijkt uit Visiscan metingen van online onderzoeksbureau Multiscope. De Nederlandse internetgebruiker waardeert de websites in dit segment ook duidelijk hoger dan gemiddeld.

Verdubbeling bezoekers
In onderstaande grafiek zijn de bezoekersaantallen1 van de top 10 websites binnen het segment opgeteld en per maand weergegeven voor de periode tussen juli 2004 en september 2006.


Grafiek bezoekersaantallen
Ziet u geen afbeelding. Klik dan hier.


Opvallende feiten
Het aantal bezoekers in het segment 'Nieuws - Algemeen' neemt niet alleen sterk toe. De bezoekers zijn ook bovengemiddeld tevreden over de sites in dit segment. Zij waarderen de nieuwssites met het rapportcijfer 7,2. Het gemiddelde voor Nederlandse websites ligt op 6,9.

Nu.nl is marktleider in het segment met ongeveer 4 miljoen unieke bezoekers. De sterke positie van de website blijkt ook uit de hoge waardering (7,7). Bijna 50% van de ondervraagden noemt Nu.nl daarnaast spontaan wanneer men wordt gevraagd een nieuwssite te noemen. Ook de zakelijke poot van Nu.nl (NU Z) heeft inmiddels een positie verworven in de top 20 nieuwssites.

Kranten hebben nog altijd een sterke positie in het nieuws segment. Het bereik van Telegraaf.nl (positie 2), Ad.nl (positie 3), Volkskrant.nl (positie 8) en Nrc.nl (positie 9) lijkt zich de afgelopen maanden echter te stabiliseren.

Een opvallende groeier is Elsevier.nl. De website groeide in de afgelopen twee jaar van enkele honderdduizenden bezoekers naar 1,8 miljoen in september 2006.

Interpretatie
Het segment 'Nieuws - Algemeen' bevat websites met algemeen actueel nieuws. ICT gerelateerd nieuws, weblogs en websites van vaktijdschriften kennen hun eigen segment binnen Multiscope Visiscan. De bezoekersaantallen in de grafiek zijn niet ontdubbeld, daarom tellen deze op tot boven de 20 miljoen. Een bezoeker wordt dus meerdere malen geteld wanneer deze meerdere websites binnen dit segment bezoekt. Nederlandse internetgebruikers die vanaf hun thuislocatie surfen, vormen de basis van het bereiksonderzoek.

Over Multiscope Visiscan
Multiscope Visiscan is een online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites. Het onderzoek brengt de naamsbekendheid, bereik en waardering van de top 1000 websites van Nederland in kaart. Klanten kunnen met de gehanteerde methodiek websites vergelijken volgens een onafhankelijke standaard. Multiscope Visiscan meet het bereik via een landelijk representatief panel en registreert van deze groep doorlopend het surfgedrag. Multiscope Visiscan meet eveneens naamsbekendheid en waardering op kwartaalbasis onder minimaal 10.000 respondenten uit haar online panel.

1 Let op: de bezoekersaantallen zijn niet ontdubbeld. Een bezoeker wordt dus meerdere malen geteld wanneer deze meerdere websites binnen dit segment bezoekt.