European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/139

Brussel, 28 november 2006

15922/06 (Presse 345)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in Mauritanië

De Europese Unie is ingenomen met het vlotte en vreedzame verloop van de gemeenteraadsverkiezingen en de eerste ronde van de parlementsverkiezingen van 19 november 2006 in Mauritanië. Deze vaststelling is bevestigd door de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie.

De Europese Unie prijst de regering dat zij de Mauritaanse kiezers de gelegenheid heeft geboden om voor het eerst in volledig vrije en transparante verkiezingen hun politieke wil tot uiting te brengen. Uit de hoge opkomst blijkt de diepe wens van de Mauritaanse bevolking om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van hun land te beginnen en de voorwaarden voor een nieuwe democratie tot stand te brengen. De actieve deelname van vrouwen als kiezers en verkiezingskandidaten stemt eveneens tot voldoening.

De Europese Unie stelt met tevredenheid vast dat de regering de toezegging is nagekomen om tijdens de verkiezingscampagne en de verkiezingen zelf neutraal te blijven. Gezien de moeilijke omstandigheden in Mauritanië en het gebrek aan ervaring en opleiding, is de technische organisatie van de verkiezingen bevredigend gebleken.

De transparantie van de verkiezingen was gewaarborgd door de aanwezigheid, voor het eerst, van de langlopende verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.