Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
135 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(vragen binnengekomen op 1 november 2006
en antwoorden van het college verzonden op 28 november 2006)

In het collegeprogramma 2006 - 2010 geeft het college in hoofdstuk 4 (bereikbaarheid, luchtkwaliteit en milieu) aan de gemeente bevordert (.) duurzaam inkopen; bij aanbesteding is duurzaamheid een belangrijke factor. Een van de maatregelen is: Duurzaamheid is vast aandachtspunt bij aanbestedingen (punt 20).
In de programmabegroting staat dat de gemeenten duurzaam inkopen bevordert; bij aanbestedingen is duurzaamheid een belangrijke factor (pagina 198).
In utrEcht staat een artikeltje 'De grote kantinetest' hierin wordt geïllustreerd hoe kan worden omgegaan met duurzaamheid. Een citaat uit dit artikel "In 2002 werd door het college de intentie uitgesproken dat vanaf 2004 vijf procent van de producten in de bedrijfsrestaurants biologisch moesten zijn, wat is daarvan terecht gekomen? "er was veel weerstand vanuit de locatiemanagers om een bepaald percentage van het assortiment biologisch aan te bieden, (.) Maar we nemen het mee in de nieuwe onderhandelingen. Of er dan iets van terecht komt weet ik niet, je moet eigenlijk altijd iemand hebben die het persoonlijk op de kaart zet, anders blijft het bij een beleidsstatement.""

GroenLinks deelt de mening van deze ambtenaar dat als duurzaamheid wel onderdeel is van de aanbesteding, maar als de duurzame producten vervolgens niet worden ingekocht/afgenomen, dat het dan vooral een statement is.

1. Deelt het college de mening van GroenLinks dat als duurzaamheid een belangrijke factor is bij aanbesteding dit nog niet betekent dat er duurzaam wordt ingekocht?


Ja. Omdat gemeentelijke diensten zelf verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering ligt de keuze voor duurzame producten bij de gemeentelijke dienst zelf. Bij gemeentebrede aanbestedingen is bijna altijd de mogelijkheid opgenomen om duurzame producten af te nemen. De verschillende gemeentelijke diensten kiezen er dan zelf voor in hoeverre ze deze producten inkopen.


Zo bestaat het assortiment van de bedrijfsrestaurants van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de Secretarie voor ongeveer 5% uit biologische producten. In het stadhuis is bijvoorbeeld alleen biologische melk en karnemelk te krijgen. Als gemeentelijke diensten geen biologische producten verkopen dan ligt dat vaak aan de hogere prijs.

In de nieuw aanbesteedde overeenkomst voor catering is duurzaamheid nu niet vrijblijvend opgenomen. Op basis van signalen van brancheverenigingen en politieke afspraken is hier een eis opgenomen dat 5% van het totale assortiment biologische producten moet zijn. Afname is voor de gemeente verplicht.


2. Welke activiteiten onderneemt het college om ervoor te zorgen dat er behalve duurzaam wordt aanbesteed ook duurzaam wordt ingekocht?


Bij aanbestedingen wordt een adviesteam met deelnemers uit de verschillende gemeentelijke diensten geformeerd. Dit team stelt de criteria vast waaraan het in te kopen product moet voldoen. Duurzaamheid is een van de criteria in het bestek, zoals ook kwaliteit en prijs criteria zijn.

In diverse raamovereenkomsten zijn eisen ten aanzien van milieu en sociale factoren opgenomen. De uitvoering hiervan wordt streng gecontroleerd door de beheerder van de overeenkomst. Daarnaast zijn er diverse instrumenten om inkopers in de diensten van informatie te voorzien. Bijvoorbeeld via een groene inkoop internetsite, maar ook via posters in gebouwen.


De gemeente heeft deelgenomen aan de tweejaarlijkste enquête van SenterNovem over duurzaam inkopen. De resultaten hiervan worden eind 2006 verwacht. Op basis van die resultaten en de resultaten uit de nulmeting in 2004 zal in de nieuwe nota aanbestedingsbeleid een duurzaamheidsparagraaf worden opgenomen. Daarin zullen wij doelstellingen voor aanbesteden en inkopen aan u voorleggen.


---- --