Sneller baanframe voor Nederlandse selectie

Lensink van berkel comm.

Sneller baanframe voor Nederlandse selectie

Theo Bos presenteert aërodynamische fiets voor Peking 2008

Heerenveen, 28 november 2006 - Vandaag presenteert meervoudig wereldkampioen en Olympisch medaillist Theo Bos het nieuwe Koga KIMERA-baanframe. Dit frame is speciaal voor de Olympische Spelen van 2008 voor Bos en de Nederlandse baanploeg ontwikkeld.

De Nederlandse baanselectie wordt door specialisten getipt als serieuze kanshebber op eremetaal tijdens komende topevenementen. Onder aanvoering van Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt is deze topsport bij het Nederlandse publiek populairder dan ooit.

Koga voorzag de baanploeg voor de Olympische Spelen van 2004 ook al van kostbare, specialistische topframes, waarmee belangrijke wedstrijden zijn gewonnen. De KNWU-baanselectie ondergaat momenteel een inhaalslag in de professionele uitoefening en leiding. In het kader hiervan is een hightech baanframe ontwikkeld. Koga nam de uitdaging aan om speciaal voor Theo Bos in relatief korte tijd een revolutionair frame te maken. Hiermee werkten zij samen met een groep van experts op het gebied van aërodynamica en carbon technologie.

Het frame met de projectnaam KIMERA (half leeuw - half draak) is mede ontwikkeld door voormalig medewerkers van TNO en Stork Aerospace, betrokken bij respectievelijk de ontwikkeling van de Ariane-5 draagraket en het Joint Strike Fighter-project. Het frame voldoet aan de specifieke eisen van Theo Bos. Wouter Jager, directeur Koga: 'Maximale stijfheid stond bij Theo voorop; het doel was om zoveel mogelijk van de energie van de sprinter 'uit het achterwiel' te krijgen; Theo bereikt namelijk in no time vanuit stilstand snelheden tot rond 75 kilometer per uur.' Een minimaal gewicht was eveneens belangrijk. Ondanks de aanzienlijke toename van de stijfheid weegt het van carbon gemaakte frame nu zelfs minder dan het huidige frame. Om aan de eisen te voldoen, is het frame getest in rijdende toestand, statisch en in de windtunnel. Voor de ontwikkeling van het nieuwe ontwerp is gebruik gemaakt van 3D simulaties. Uiteindelijk is een nog sneller baanframe ontwikkeld.

Koga-Miyata streeft ernaar om in het voorjaar van 2007 de eerste frames uit (gelimiteerde) productie af te leveren. Deze worden vanaf dat moment ingezet tijdens kwalificatiewedstrijden in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Over Koga
Koga-Miyata geeft al meer dan dertig jaar de toon aan in de fietsindustrie. Dankzij innovatieve hoogstandjes en door nieuwe kwaliteitsnormen en standaarden te stellen. Al sinds de start in 1974 wordt elke Koga-Miyata fiets ontwikkeld en geassembleerd in het hoofdkwartier in Heerenveen, Nederland. KOGA B.V. is onderdeel van de Accell Group, een internationaal beursgenoteerd conglomeraat van vooraanstaande fietsfabrikanten.

Noot voor redactie,