Ingezonden persbericht


Persbericht

DuPont Tate & Lyle Bio Products start met de productie van Bio-PDO(TM) in Tennessee

Fabriek van 100 miljoen dollar produceert als eerste ter wereld propanediol uit maïsglucose

LOUDON, Tennessee, 28 november 2006 - DuPont Tate & Lyle Bio Products, LLC, een 50/50 joint venture van DuPont en Tate & Lyle, heeft bekendgemaakt dat de eerste commerciële verschepingen van Bio-PDO(TM) ter waarde van 100 miljoen dollar vanuit de fabriek een feit is. De fabriek in Loudon produceert 1,3-propanediol (Bio-PDO(TM)) uit hernieuwbare bronnen - in dit geval maïsglucose - waarmee het de eerste fabriek ter wereld is die dit nieuwe bioproduct maakt.

De joint venture gebruikt een bedrijfseigen fermentatieproces, gezamenlijk ontwikkeld door DuPont en Tate & Lyle, voor de productie van Bio-PDO(TM) waarbij maïs wordt gebruikt in plaats van petrochemische grondstoffen. Voor de productie van Bio-PDO(TM) is 40 procent minder energie nodig en het vermindert broeikasgasemissies met 20 procent in vergelijking met propanediol op basis van aardolie. De productie van 45 miljoen kg Bio-PDO(TM) bespaart het energie-equivalent van ruim 37 miljoen liter benzine per jaar, genoeg om ieder jaar 22.000 auto's van brandstof te voorzien.

"Bio-PDO(TM) is een veelzijdig ingrediënt voor allerlei producten, waaronder speciale polymeren zoals Sorona® en het is ook uitermate geschikt voor cosmetica, vloeibare reinigingsmiddelen en industriële toepassingen zoals antivries," zegt Steven Mirshak, President van DuPont Tate & Lyle Bio Products. "We zien een grote vraag naar al onze types Bio-PDO(TM) vanwege de productprestaties, biologische afbreekbaarheid en als vervanging voor petrochemische grondstoffen. Waar op dit moment een glycol wordt gebruikt, zouden bedrijven moeten overwegen dat te vervangen door ons nieuwe, duurzame ingrediënt.”

"De eerste verschepingen van Bio-PDO(TM) vanuit Loudon markeren het begin van de commerciële beschikbaarheid van DuPont's aanbod van biomaterialen die zijn ontwikkeld om hoogwaardige materialen uit hernieuwbare bronnen te leveren," zegt Thomas M. Connelly, Executive Vice President en Chief Innovation Officer van DuPont. "De technologie die is ontwikkeld om de verschillende types Bio-PDO(TM) te kunnen maken is veelbelovend. Het is een duidelijk bewijs dat deze nieuwe technologie nieuwe productmogelijkheden kan bieden voor elk belangrijk marktsegment in onze economie.”

D. Lynn Grider, President van de U.S. Food & Industrial Ingredients Division van Tate & Lyle: "Tate & Lyle wetenschappers werken al ruim 80 jaar aan de ontwikkeling van producten uit hernieuwbare bronnen zoals maïs, tarwe en suiker, en Bio-PDOTM is een uitstekende toevoeging aan onze portfolio met industriële ingrediënten. Door te blijven investeren in onderzoek en via strategische partnerships kunnen we helpen om te voorzien in de groeiende wereldbehoefte aan producten uit duurzame grondstoffen die net zo functioneel, of zelfs functioneler zijn dan producten op basis van aardolie. Deze eerste commerciële levering is een belangrijke mijlpaal voor de joint venture en vertegenwoordigt de belangrijke stap van theorie naar praktijk."

De joint venture kondigde ook de lancering aan van twee nieuwe merknamen voor Bio-PDO(TM). Zemea(TM) propanediol wordt de naam van producten die worden geïntroduceerd in de categorieën persoonlijke verzorging en vloeibare reinigingsmiddelen, waar het belangrijk is dat de producten zuiver zijn en weinig irritatie veroorzaken. Voor industriële toepassingen, zoals ontdooivloeistoffen, antivries en warmtetransportvloeistoffen, waarbij de lage toxiciteit en de biologische afbreekbaarheid voordelen zijn, krijgt Bio-PDO(TM) de merknaam Susterra(TM) propanediol.

Bio-PDO(TM) is ook een belangrijke bouwsteen voor Sorona®, DuPont's nieuwste polymeerfamilie. Sorona® is een hoogwaardige polymeer met een unieke combinatie van eigenschappen voor heel veel verschillende toepassingen. Sorona® wordt op dit moment verkocht aan de markt voor woonhuisvloerbedekking door Mohawk Industries onder de merknaam SmartStrand(TM) met DuPont(TM) Sorona® polymeer. Begin 2007 wordt begonnen met de productie van Sorona® uit Bio-PDO(TM), wat een toegevoegde waarde biedt omdat ongeveer 40 procent van het product uit duurzame bronnen afkomstig is.

Tate & Lyle gebruikt innovatieve technologie om van maïs, tarwe en suiker waardetoevoegende bouwstenen te maken voor klanten in de voedings-, drank-, farmaceutische, cosmetica-, papier-, verpakking- en bouwindustrieën. Behalve een leider op het gebied van zetmelen en zoetstoffen voor graanproducten, suikerraffinage, voeding met meerwaarde en industriële grondstoffen, en citroenzuur is Tate & Lyle ook de nummer één van de wereld in industriële zetmelen en de enige producent van SPLENDA® Sucralose. Gesteund door een sterke en groeiende researchafdeling helpt Tate & Lyle om smaak, textuur, voedingswaarde en meer functionaliteit toe te voegen aan alledaagse producten die worden gebruikt door miljoenen mensen overal ter wereld.

Over DuPont

DuPont is een wetenschapsbedrijf. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te creëren die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in ruim zeventig landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw en voedingsmiddelen, bouw en constructie, communicatie en transport.

# # #

Het DuPont ovaal, DuPontÔ, The miracles of scienceÔ, Sorona® en Bio-PDO(TM) zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van DuPont of haar filialen.

SPLENDA® is een handelsmerk van McNeil Nutritionals, LLC.

SmartStrand® is een gedeponeerd handelsmerk van Mohawk Industries.

Susterra(TM) en Zemea(TM) propanediol zijn handelsmerken van DuPont Tate & Lyle Bio Products, LLC