Provincie Noord-Holland

Datum

28-11-2006

Onderwerp

De toekomst van Crailo

Carla van Twuijver

Crailo moet zich ontwikkelen tot een gebied met een goed evenwicht tussen wonen, bedrijven en natuur en recreatie. Daarbij is veel aandacht voor groen; de bestaande beplanting wordt daar waar mogelijk gehandhaafd en er wordt veel groen toegevoegd, onder andere in de vorm van twee groene buffers. Onlangs is de toekomst van Crailo vastgelegd in een nota van uitgangspunten.

Tot voor kort was Crailo een terrein met een kazerne, een militair oefenterrein en een asielzoekerscentrum. Deze functies zijn niet meer nodig, waardoor een nieuwe invulling van het gebied kan ontstaan. De ligging van het plangebied, de met elkaar te verenigen functies en de wijze van samenwerking maken Crailo tot een uniek project. Onder leiding van de provincie Noord-Holland hebben de gemeenten Bussum, Hilversum, Laren en Blaricum en het Goois Natuurreservaat succesvol samengewerkt aan het formuleren van de programmatische uitgangspunten voor het plangebied. In de stuurgroep op 20 oktober j.l. hebben deze partijen de uitgangspunten voor de toekomstige invulling van het gebied in een nota van uitgangspunten vastgelegd. Deze nota zal ter besluitvorming worden aangeboden aan de besturen van de verschillende gemeenten en Goois Natuurreservaat.

Ruimtelijke hoofdstructuur
De groene buffers zorgen voor een ruimtelijke verdeling in het gebied en maken het mogelijk dat meerdere functies naast elkaar ontwikkeld kunnen worden. Er is sprake van drie afzonderlijk ontsloten deelgebieden, met elk een eigen hoofdfunctie: op de Palmkazerne ligt het accent op wonen en woon-werkcombinaties, het middengebied wordt ontwikkeld als bedrijventerrein en op het AZC-terrein ligt de nadruk op natuur en in beperkte mate bedrijvigheid. De groene buffers worden zo ingericht dat het te ontwikkelen bedrijventerrein vanuit de omgeving niet zichtbaar is. De groene buffers krijgen een recreatieve functie en sluiten aan bij de natuur in de omgeving. Bij de inrichting van het AZC-terrein wordt rekening gehouden met een ecoduct over de A1.

Woningen
Bestaande gebouwen in het plangebied worden gesloopt, m.u.v. waardevolle gebouwen op de Palmkazerne en een enkel gebouw dat een nieuwe functie kan krijgen. Er kunnen woningtypen ontwikkeld worden die aansluiten bij een groenstedelijk milieu en die gericht zijn op verschillende doelgroepen, in een verhouding van 33% goedkoop, 33% middelduur en 33% duur. In de nota van uitgangspunten wordt een woningdichtheid van 20 tot 25 woningen per ha. bruto plangebied nagestreefd. De gemeente Bussum is van mening dat maximaal 200 woningen op de Palmkazerne gerealiseerd kunnen worden.

Bedrijven
Op het deelgebied Palmkazerne wordt ingezet op 2 ha. kleinschalige be-drijvigheid zoals woon-werkcombinaties of bedrijfsverzamelgebouwen.

Op het deelgebied Middengebied wordt uitgegaan van de ontwikkeling van 9 hectare netto uitgeefbaar bedrijventerrein met kleine tot middelgrote bedrijven. Van deze ca. 9 hectare netto uitgeefbaar terrein is 2 hectare netto uitgeefbaar terrein bestemd als oefencentrum voor hulpdiensten. Verdere verruiming van het uitgeefbaar terrein voor bedrijven via het variëren met de breedte van de bufferzone tussen de deelgebieden Palmkazerne en het Middengebied zal in de ontwerpfase worden nagestreefd. Dit echter zonder dat het karakter en de effectiviteit van de bufferzone daarbij in het geding komt. Om de bedrijven niet zichtbaar te laten zijn, komt rondom het terrein, in aanvulling op de eerder genoemde buffers, een grondwal met beplanting.

Op het deelgebied AZC-terrein is 3 hectare uitgeefbaar terrein voor een hoogwaardig bedrijvenmilieu. De ruimte om de gebouwen heeft een natuurlijk karakter en bij voorkeur wordt alle licht- en geluidverstoring aan de kant van de natuurverbinding voorkomen.

Begin volgend jaar wordt een informatieavond voor de belanghebbenden gehouden, waarbij de uitgangspunten gepresenteerd worden. Op die avond kan iedereen reageren op en meediscussiëren over de plannen. Datum, tijdstip en plaats worden later bekend gemaakt, via advertenties. Meer informatie op de website www.crailo.eu.