Gemeente Hellendoorn


Ondertekening eerste Rood voor Rood overeenkomst in Hellendoorn

Op 27 november 2006 ondertekende Burgemeester van Overbeeke, in aanwezigheid van de betrokken wethouders Johan Hegeman en Wilma Paalman, de eerste overeenkomst Rood voor Rood in de gemeente Hellendoorn met de initiatiefnemer de heer H. Hegeman. Door het ondertekenen van de overeenkomst spreekt de gemeente Hellendoorn af dat ze zich inzet voor het realiseren van een Rood voor Rood kavel naast de Hans ten Brugstraat 2 te Hellendoorn. In ruil hiervoor wordt er voor 855m2 aan landschapsontsierende gebouwen gesloopt en geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit.

Op de locatie aan de Hans ten Brugstraat 2 staat op dit moment nog een leegstaande voormalige boerderij met daarbij voor 650m2 aan bijgebouwen. De initiatiefnemer benaderende de gemeente Hellendoorn voor deelname aan de Rood voor Rood regeling. Maar op deze locatie waren niet voldoende vierkante meters om deel te kunnen nemen aan de regeling (minstens 850 m2). Binnen de regeling is het mogelijk om ontbrekende vierkante meters van elders te halen. Deze zijn gevonden aan de Overwaterweg 10 te Hellendoorn. Hier wordt voor 205m2 aan landschapsontsierende bedrijfsgebouwen gesloopt.

Het omzetten van landbouwgrond naar woningbouwgrond levert een financieel technische meerwaarde op. Op de nieuw te realiseren kavel blijft dus technisch gezien geld over. Dit geld wordt ondermeer gebruikt om de sloopkosten te dekken. Het resterende deel wordt geïnvesteerd in een stuk bouwgrond van vijf hectare op de Hellendoornse Es waar granen op zullen worden verbouwd (geen mais). Er wordt ook een boomgaard aangelegd om de overgang van de es naar het dorp Hellendoorn een groener karakter te geven. Het zicht vanaf de Luttenbergerweg op het dorp Hellendoorn wordt dan sterk verbeterd.

Aan de Overwaterweg worden een oud "kokhuus" en een cultuurhistorisch waardevolle schuur hersteld. Het erf wordt met een boomgaard en een meidoornstruweel in de omgeving in de omgeving, terwijl in een hoek van het aansluitende perceel een recreatief rustpunt wordt aangelegd. Met een bankje en een informatiebord over het nabij gelegen historische urnenveld wordt de recreatieve beleving van het buitengebied van Hellendoorn verder vergroot.

Ondanks al deze investeringen is er nog een bedrag te besteden. Dit wordt door de initiatiefnemer gestort in de reserve Rood voor Rood. De Gemeente Hellendoorn neemt dan de verplichting op zich dit elders in de gemeente te investeren in de ruimtelijke kwaliteit.