Transavia

Plannen voor Franse transavia.com gepresenteerd

Air France en transavia.com hebben vandaag in Parijs de plannen bekendgemaakt voor de oprichting van een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij onder de naam transavia.com. Deze nieuwe luchtvaartmaatschappij wordt een zelfstandige onderneming binnen de Air France- KLM groep en zal worden gerealiseerd door Air France en de Nederlandse transavia.com gezamenlijk. De nieuwe maatschappij krijgt een opzet en uitstraling die identiek is aan die van de Nederlandse transavia.com. Air France neemt deel voor 60%, de Nederlandse transavia.com voor 40%.
Evenals de Nederlandse transavia.com zal de Franse onderneming zich richten op zowel de chartermarkt als de lowcost lijndiensten, met name op een aantal routes vanuit Frankrijk waarop Air France nog niet actief is, zoals naar Marokko, Tunesië en Spanje. De Franse transavia.com levert de vliegtuigen, inclusief bemanning, alsmede het management; transavia.com in Nederland verzorgt de inhoudelijke en operationele expertise op het gebied van exploitatie van een lowcost lijndienst- en chartermaatschappij. De nieuwe luchtvaartmaatschappij zal vanaf juni 2007 met vier Boeing 737-800 toestellen gaan opereren vanaf Parijs - Orly (Zuid).

De plannen sluiten goed aan bij de bestaande strategische plannen van transavia.com. Om de marktpositie op langere termijn te kunnen behouden, is verdere ontwikkeling van het bedrijf noodzakelijk. De Nederlandse markt biedt hiervoor onvoldoende mogelijkheden. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij had daarom al langere tijd de wens om te gaan opereren vanaf andere Europese luchthavens, waarbij zij met name de Franse markt op het oog had.

President-directeur Onno van den Brink licht de keuze voor de samenwerking toe: "Dit biedt transavia.com de mogelijkheid om - binnen de Air France-KLM groep - al op korte termijn te starten met realisatie van de plannen voor verdere expansie binnen Europa. De versterking van onze aanwezigheid op het Europese luchtvaartpodium is gunstig voor de naamsbekendheid en de verdere ontwikkeling van het merk transavia.com. Daarnaast biedt deze samenwerking natuurlijk synergie op verschillende deelgebieden. Door ons aandeel in deze onderneming en onze directe operationele betrokkenheid, kunnen we zorgdragen voor een zorgvuldige doorontwikkeling van transavia.com in Europa op basis van onze succesvolle standaarden en werkwijzen."

De komende maanden worden benut om de operationele details verder uit te diepen en nadere organisatorische afspraken te maken over de precieze inhoudelijke inbreng van de verschillende partners; Air France en transavia.com. Streven daarbij is om maximale synergie te realiseren tussen transavia.com en de nieuwe Franse variant daarvan.