Gemeente Heemskerk


zaterdag, 25 november 2006

Overeenkomst IJmond en zorgaanbieders hulp bij het huishouden

IJmond - Op dinsdag 28 november wordt een overeenkomst gesloten tussen de gemeenten Heemskerk, Velsen, Uitgeest en Beverwijk en de thuiszorgorganisaties Viva! Zorggroep, CCC Zorg, Stichting Take Good Care en Evean.


In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen gemeenten er vanaf 1 januari 2007 een aantal taken bij. Eén van die taken is het aanbieden van "hulp bij het huishouden". Na het doorlopen van een Europese aanbestedingsprocedure hebben de IJmondgemeenten het besluit genomen dat de volgende organisaties deze dienst voor deze gemeenten gaan leveren. Dit zijn: Viva! Zorggroep, CCC Zorg, Stichting Take Good Care en Evean.

De aanbestedingsprocedure is in de IJmondregio vlot doorlopen en de gemeenten gaan er vanuit dat de overgang van hulp bij het huishouden naar de Wmo voor cliënten zo goed mogelijk verloopt.

Mensen die vanwege een lichamelijke of psychische beperking in aanmerking komen of denken te komen voor hulp bij het huishouden en die deze vorm van hulp nog niet hadden, dienen zich vanaf 1 januari 2007 tot de gemeente te wenden waarin zij wonen. Hier wordt dan beoordeeld of iemand recht heeft op deze hulp. Als na indicatie blijkt dat iemand hier recht op heeft, kan vervolgens gekozen worden uit een persoonsgebonden budget (PGB) of hulp in natura. Een PGB is een budget waaruit, onder voorwaarden, iemand zelf hulp kan kopen. Als iemand kiest voor hulp in natura kan iemand straks zelf een keuze maken uit de organisaties die nu door de colleges van de vier IJmondgemeenten geselecteerd zijn.

---