Strijd om titel Toptapper van Nederland

Centraal brouwerij kantoor

PERSBERICHT

Strijd om titel Toptapper van Nederland

Op 28 november organiseren de Nederlandse brouwers de finale van de Nationale Biertapwedstrijden. Ruim 80 finalisten strijden om de vraag wie zich toptapper van Nederland mag noemen. De bekende radioman Erik de Zwart zal deze enerverende wedstrijd in de Stadsschouwburg van Sittard presenteren.

Natuurlijk staat tijdens de wedstrijd het tappen van het perfecte pilsje centraal. Maar om kampioen te worden is meer nodig dan een bollende schuimkraag van twee vingers dik. Juryleden letten ook op de beleving waarmee de finalisten het bier uitserveren. De wedstrijd wordt sinds 1952 georganiseerd door het Centraal Brouwerij Kantoor, de branchevereniging van de Nederlandse Bierbrouwers. De finalisten zijn aangemeld via de aangesloten brouwerijen. Over het waarom van de wedstrijden zegt Jack Verhoek, directeur van het CBK, 'Het bier verlaat de brouwerij in uitstekende conditie. Het ligt in de handen van de horeca ondernemer om ervoor te zorgen dat het bier in tiptop conditie de consument bereikt. Die samenwerking maakt het tapbier in het café uniek.'

Dit jaar is de opzet van de Nationale Biertapwedstrijden gewijzigd. Tot vorig jaar konden horeca-ondernemers zich kwalificeren via regionale wedstrijden. Dit jaar plaatsen finalisten zich via hun eigen brouwerij. Volgens Verhoek is het een logische ontwikkeling. 'De relatie tussen brouwerij en horeca is meer dan het leveren van bier. De brouwer is in veel gevallen ook adviseur. Adviezen over hoe je het best bier kunt serveren kunnen onderdeel van zijn van een breder pakket aan dienstverlening. In die trend past het dat de voorrondes individueel door de brouwerijen worden ingevuld.'

Met een nieuwe opzet is ook gekozen voor een nieuwe jury. De jury van de Nationale Biertapwedstrijden staat onder leiding van Jaap Brantenaar, eigenaar van de café De Pui in Rotterdam en voorzitter van de sector café-barbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland.

Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere wedstrijd als publiek bij te wonen. De wedstrijd start op 28 november om 12:30 uur in de Stadsschouwburg, Mgr. Claessenstraat 2 in Sittard.

Amsterdam, 1 november 2005