Persbericht 28 november 2006

Nedap verwacht sterke winststijging over 2006 Omzet Nedap groeit richting 135 miljoen

28 november 2006

Groenlo - De omzetgroei van de eerste helft van 2006 zet zich in het tweede halfjaar voort. Naar verwachting zal de omzet van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" over het jaar 2006 richting EUR 135 miljoen (2005: EUR 121 miljoen) gaan en zal de winst sterk stijgen.

De directie is tevreden met deze ontwikkeling. Het onderstreept dat het creëren van nieuwe markttoepassingen een uitstekende basis biedt voor autonome groei.

Continue vernieuwing, in samenhang met een sterk verkoopapparaat zorgen er voor dat de marktgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingsbestrijding) zich steeds beter positioneert in haar marktsegment. Zij gaat dit jaar een uitstekende prestatie leveren door de omzet over 2005 te benaderen. In 2005 kreeg deze marktgroep een omzetimpuls door een tweetal zeer grote projecten.

De omzet van de marktgroep Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, milieu, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur en zonne-energie) zal licht achterblijven bij die van 2005 door een zeer slechte leverbetrouwbaarheid van een buitenlandse toeleverancier.

Ondanks alle inspanningen van Nedap bleek de organisatie van deze toeleverancier niet vooruit te branden. Nedap heeft in de loop van het tweede halfjaar dan ook, noodgedwongen, moeten besluiten om de productie zelf weer ter hand te nemen. Extra incidentele kosten alsmede het produceren van de voorheen uitbestede producten tegen hogere kosten, beïnvloeden de winstgevendheid nadelig. De teruggehaalde producten zullen op korte termijn in een aparte productie-unit in Nederland worden ondergebracht.

De omzet van de marktgroep Verkiezingssystemen zal wat hoger komen te liggen dan vorig jaar. Dit komt met name door extra activiteiten rond de Nederlandse verkiezingen.

Het is niet gelukt om een aantal stemmachines in te zetten bij de afgelopen verkiezingen in de staat New York. De NYSBOE (New York State Board Of Elections) stond geen van de aanbieders toe om nieuwe systemen bij deze verkiezingen in te zetten.

In de tweede helft van het jaar laat de marktgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) een sterke omzetgroei zien ten opzichte van de eerste helft. Voorlopig gaat de directie er vanuit dat deze groei voor een deel incidenteel van aard is.

Een zeer grote opdracht gaf een sterke omzetimpuls aan de marktgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie).

Verbreding van het verkoopnetwerk en intensivering van de verkoopinspanningen, alsmede nieuwe functionaliteiten van de systemen zorgen hier voor een verbetering van de marktpositie. Steeds meer klanten zien de voordelen van het op software gebaseerde security systeem en besluiten tot aankoop.

Ook de marktgroep Specials (elektronische besturingen voor home- en autocomfort, en aansluitmateriaal voor telecom) laat een hogere omzet zien. Aansluitmateriaal voor de telecom en elektronische besturingen voor schuifdaken in auto's dragen bij aan deze omzetgroei.

De marktgroepen AVI (Automatische Voertuig Identificatie), Bibliotheken (RFID zelfbedieningssysteem bibliotheken), Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten), Healthcare (automatisering van tijdregistratie voor de zorgregistratie) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers) laten alle een bevredigende omzetstijging zien.

Kennis van het bedrijfsproces van de klant en toepassing van nieuwe technologieën vormen de basis voor nieuwe, oorspronkelijke toepassingen. Hierdoor blijft de toegevoegde waarde (omzet minus materiaal) op het goede peil van boven de 60% van de omzet gehandhaafd. Dit kwalitatieve aspect van de omzet heeft de grootste aandacht en zorgt voor het stevige fundament waarop Nedap verder bouwt aan een gezonde groei van omzet en resultaat.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam

Controller Nedap N.V.

Tel.: 0544-4711120

Website: www.nedap.com

PROFIEL NEDAP

Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur.

Het langetermijnbeleid van Nedap is gericht op het creëren van duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van omzet en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van de expertise die de onderneming heeft, een centrale rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame


- oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, en dieren en goederen veelal een belangrijke rol spelen en


- producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Om te kunnen blijven ondernemen op een wijze die Nedap sterk maakt, gaat zij uit van een bedrijfswinst van minimaal 10% van de omzet, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 15%-20% en een solvabiliteit van ca. 45%, gebaseerd op autonome groei, als financiële normen.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1949 genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs.


-

Nieuws

Reactie Nedap op persbericht van Stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet
Brief minister Nicolaï aan Tweede Kamer inzake stemmachines (2) Brief minister Nicolaï aan Tweede Kamer inzake stemmachines (1) Reactie op TV uitzending Een Vandaag
Nedap verkiezingssystemen
Halfjaarbericht 2006
Jaarverslag over 2005