Gemeente Rotterdam

Nr. 229
28 november 2006

College Rotterdam ziet af van Randstadbus

Het Rotterdamse college heeft besloten af te zien van de plannen voor het aangaan van een joint venture tussen RET-bus met Connexxion. Hiermee is de oprichting van Randstadbus van de baan. Het college komt terug op haar eerdere principebesluit, omdat er geen politiek draagvlak is voor Randstadbus. Nu Randstadbus niet doorgaat zal het busvervoer in Rotterdam en omgeving openbaar worden aanbesteed voor de concessie van 2009. Dit betekent dat naast de RET, andere concurrerende vervoersbedrijven zich hiervoor kunnen inschrijven.

Onvoldoende steun
Op 16 november heeft de Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer het principebesluit tot oprichting van Randstadbus besproken. Tijdens die vergadering bleek dat een meerderheid dit principebesluit niet zal steunen. Ook heeft de voorzitter van de OR zich in de commissievergadering nadrukkelijk uitgesproken voor een zelfstandig RET. Het college stelt hiermee vast dat er onvoldoende steun is voor Randstadbus. Het college was en is van mening dat Randstadbus de beste kansen had geboden voor het busbedrijf van de RET.

Op volle kracht
Nu Randstadbus van de baan is, zullen alle krachten gebundeld moeten worden voor de aanbesteding van 2009, die voorjaar 2008 van start gaat. De RET heeft dan zo'n anderhalf jaar om toe te groeien naar een marktconform bedrijf. Het college is er van overtuigd dat directie, OR en personeel van de RET hier gezamenlijk de schouders onder zullen zetten. Dit vereist wel het verhogen van de productiviteit en het verlagen van de kosten.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam