Gemeente Gouda


persbericht:

legionella bacterie in douches trefkuil

(28-11-2006)

Vandaag is in douches in zwembad de Trefkuil een geringe aanwezigheid van de legionella bacterie aangetroffen. In verreweg de meeste gevallen worden mensen niet ziek van legionella. Conform de wettelijke voorschriften is de doucheruimte meteen afgesloten. Ook is de rest van het zwembad intensief onderzocht. Verdere verontreiniging is niet aangetroffen. De gemeente Gouda heeft uitvoerig overleg gevoerd met het ministerie van Vrom en de GGD Midden Holland en volgt hun aanwijzingen op. Het zwembad kan open blijven.

In het zwembad worden dagelijks monsters genomen. Vandaag is duidelijk geworden dat de monsters uit een van de doucheruimtes resultaten laten zien boven de wettelijke toegestane norm. In verreweg de meeste gevallen worden mensen niet ziek van legionella. Om zoveel mogelijk risicos uit te sluiten is conform de voorschriften de ruimte meteen afgesloten en ook is de rest van het zwembad intensief onderzocht. Meer verontreinigde plekken zijn niet aangetroffen. De douches zijn aangesloten op een gesloten leidingenstelsel dat geen verbinding heeft met andere ruimtes, zoals het zwembad.

De leidingen en doucheknoppen zijn inmiddels doorgespoeld en ontsmet. De douches blijven dicht totdat de uitslag binnen is van monsters die voor nader onderzoek zijn aangeboden. Vanaf morgen is voor gebruikers van het zwembad informatie beschikbaar bij de balie van het zwembad of digitaal via www.gouda.nl.